Návrhy českého Green Dealu očima ekonomky. Na rovinu: Vláda lidi podvádí

21.07.2024 15:01 | Rozhovor

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Vláda doufala, že český Green Deal tiše schválí během letní okurkové sezóny. Jenomže stačilo pár titulků v médiích varujících před následky, aby se zalekla nevole lidí a implementaci evropských nařízení do českého právního řádu odložila. „Fialův kabinet za svého předsednictví přesně tyto materiály vyjednal na evropské úrovni, a co víc, hlavně je v mnoha případech i přitvrdil ve srovnání s tím, co se od něj očekávalo. Takže řekněme na rovinu, že vláda lidi podvádí, když se tváří, že ona za nic nemůže a zdražování nechce. Chce a způsobila ho,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová.

Návrhy českého Green Dealu očima ekonomky. Na rovinu: Vláda lidi podvádí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance

Na zásah samotného Petra Fialy vláda nakonec nerozhodovala o trojici materiálů souvisejících s Green Dealem (Státní energetická koncepce, Národní klimaticko-energetický plán a Politika ochrany klimatu), jen o nich zahájila diskusi. Premiér to zdůvodnil tím, že média strašila tím, že vláda chystá český Green Deal, že všechno zdraží, a tak je třeba se podívat na všechny dokumenty, jestli něco někde neuteklo, aby se to mohlo upravit. Čím si vysvětlit, že vláda pod tlakem médií (zatím) couvla?

To je nechutný alibismus! Snad by to i mohlo znít uvěřitelně, kdyby to nebyla právě Fialova vláda, která za svého předsednictví přesně tyto materiály vyjednala na evropské úrovni, a co víc, hlavně je v mnoha případech i přitvrdila ve srovnání s tím, co se od ní očekávalo! A teď se tváří - já nic, já muzikant.

Ve skutečnosti je to tak, že vláda doufala, že tiše český Green Deal schválí během letní okurkové sezóny. Jenomže stačilo pár titulků v médiích varujících před následky, aby se vláda zalekla nevole lidu a implementaci evropských nařízení do českého právního řádu odložila. Teď ale lže, když tvrdí, že „Je pro nás nepřijatelné, abychom zbytečně zdražovali věci, které lidem a firmám zdražovat nechceme“. Ve skutečnosti vláda tohle zdražení chtěla a chce – protože jinak by během svého předsednictví tenhle Green Deal a v téhle podobě na evropské úrovni neschválila! Koho teď zkouší balamutit, když se tváří, že je obětí nějakých evropských nařízení?! To ona – tato vláda – je autorem značné části těchto nařízení.

Dokonce, když končilo české předsednictví, dočkala se tato vláda, která údajně nechce zdražování, pochvaly od Franse Timmermanse, který prohlásil, že zřídkakdy viděl předsednictví, které by bylo úspěšnější, cílevědomější a profesionálnější – jinými slovy, které by bylo papežštější než papež a tlačilo evropské normy ještě nad rámec očekávaného!

Pikantní je, že po minulých eurovolbách v roce 2019 všechny státy V4 spolu s Itálií zablokovaly Timmermansovu kandidaturu na předsedu Evropské komise, ale o tři roky později při českém předsednictví se Fialova vláda po jeho chvále tetelila blahem. Neznačí ale ten nynější krok, že už si pětikoaliční vláda uvědomuje, jaké hlouposti se svým hujerstvím před dvěma roky během předsednictví dopustila?

Pravda je taková, že odklad schválení „českého Green Dealu“ neznamená jeho nepřijetí. Jde skutečně pouze a jen o odklad schválení, aniž by tím byl dotčen termín, kdy se projeví dopady na české domácnosti a firmy. Soubor opatření, které mají naplnit cíle „Fit for 55“, totiž je na úrovni Evropské komise schválen, nyní zbývá implementovat ho na národní úrovni. Je celkem jedno, zda to provede vláda letos, nebo napřesrok. Je dokonce i jedno, zda to provede tato vláda, nebo až ta příští. Ve všech případech má dojít k čistému snížení emisí do roku 2030 alespoň o 55 % ve srovnání s rokem 1990. Vláda sice nyní zkouší předstírat, že ona za nic nemůže a že zkusí věc zmírnit, ale už je pozdě – už to nejde, už to Evropským parlamentem dávno prošlo, a to za většinové podpory europoslanců z dnešní pětikoalice.

Takže řekněme na rovinu, že vláda lidi podvádí, když se tváří, že ona za nic nemůže a že zdražování nechce. Chce a způsobila ho.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní Šichtařová přesně!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBrich , 21.07.2024 15:52:45
Co jiného však, od této skvadry, vzniklé podvodem a ještě v cizích službách, můžeme čekat. Podvody, podrazy, lhaní, okrádání a další a další podlé skutky, což je jejich jejich hlavním krédem.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

0:01 Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sedm let byl Peter Weiss slovenským velvyslancem v Praze. Jedna z nejvýraznějších …