Orbán je státník a osobnost. O Fialovi bych to mohl říci možná jako parodii, myslí si Sláma

11.04.2022 10:43 | Rozhovor

„Dnešní situaci na Ukrajině využívají síly, které chtějí hlubší integraci, které nemají zájem o silné, svébytné, samostatné, suverénní státy, dokonce nemají zájem ani o svobodného, suverénního občana,“ myslí si místopředseda Trikolory Josef Sláma, který v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že je rád, že v Maďarsku obhájil post premiéra Viktor Orbán, který podle Slámy bojuje i za nás a naši zemi.

Orbán je státník a osobnost. O Fialovi bych to mohl říci možná jako parodii, myslí si Sláma
Foto: Archiv JS
Popisek: Místopředseda Trikolory Josef Sláma

Co říkáte na vítězství Viktora Orbána v maďarských parlamentních volbách? Mnozí politici, včetně předsedkyně parlamentu Markéty Pekarové Adamové, si přáli něco jiného... 
 
Vítězství Viktora Orbána je jistě pro lidi, kteří smýšlí a vidí svět jako já, velmi pozitivní zpráva. Svými sympatiemi k maďarskému premiérovi se nikterak netajím, samozřejmě na některé věci mám jiný pohled, v ekonomické oblasti jsem třeba liberálnější, ale racionalita, konzervatismus, vlastenectví, ale i jistá Orbánova uvážlivost jsou mi velmi blízké. To, že i u nás má někdo jiný názor, jiná přání, odlišné postoje, je přirozené a já to respektuji. Ale jednání paní Pekarové v jedné z nejvyšších ústavních funkcí, kdy hrubým, neomaleným, hloupým a nedůstojným způsobem začala útočit na premiéra přátelské země, je něco nepřijatelného a nedá se to jen tak přejít mávnutím rukou. Pekarová všem jasně ukázala, že v této funkci nemá co prohledávat, je to obrovská ostuda vládní koalice.     
 

Josef Sláma

  • Trikolora
  • Místopředseda Trikolory
  • zastupitel měst. části
 
Co bude Orbánovo vítězství znamenat pro Evropskou unii? Přece jen maďarský premiér patří k velmi hlasitým kritikům Bruselu. 
 
Pro EU je jedině dobře, že Orbán vyhrál. A řekněme to přesněji, vyhrál drtivě a nezpochybnitelně. To, že to vadí bruselským soudruhům, je věc druhá. Bruselským byrokratům bude vždy vadit každý, kdo nesdílí jejich názory na vývoj EU. A já osobně jsem velmi rád, že tu někdo takový je, aniž si to mnozí uvědomují. Orbán bojuje i za nás, za naši zemi.                                  
 
Někteří politici se obávají, že vinou výsledku maďarských voleb dojde u rozpadu V4 nebo přinejmenším ochabnutí vzájemné spolupráce mezi Českou republikou, Slovenskem, Polskem a Maďarskem. Vnímáte to podobně?         
                                 

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84647 lidí
Rozpad či ochromení práce V4 by byl šachmat. Spolupráce na této úrovni je zvláště v dnešní době velmi potřebná pro všechny zainteresované země. Já vůbec nejsem nadšený, kam se v zahraniční politice ubírá Česká republika. Fialův kabinet je nejvíce probruselský od našeho vstupu do EU, míra podlézavosti je hrůzostrašná, a proto jim Orbán moc nevoní. Je to pro odlišnost postojů, ale je to pro mnohé i nastavení zrcadla. A co si budeme namlouvat, Orbán je státník a osobnost. O Fialovi bych to mohl říci možná jako parodii, nikoliv jako vážně míněnou myšlenku. Jak bude dále fungovat v tomto složení V4, uvidíme. Osobně upřednostňuji racionalitu před žabomyšími válkami, jestli tento názor mají i politici naší vlády, ukáže čas.                                  
Zdá se, že především díky válce na Ukrajině se Evropská unie hodně semknula a evropští lídři přestali řešit své vzájemné půtky. Někteří politici však upozorňují na to, že jde jen o zastírací manévr, který má posloužit dalšímu prohlubování evropské integrace. Jak to vidíte vy? Jde teď EU správnou cestou? 
 
EU nejde správnou cestou již notnou řádku let a stav se spíše zhoršuje, než zlepšuje. Samozřejmě, že dnešní situaci na Ukrajině využívají síly, které chtějí hlubší integraci, které nemají zájem o silné, svébytné, samostatné, suverénní státy, dokonce nemají zájem ani o svobodného, suverénního občana. Nejenže chtějí co nejvíce unifikovat, ale chtějí občany, kteří zase budou poslouchat a věřit té jediné pravdě, a to pravdě jejích. Zde jde o stát i svobodu lidí, nenamlouvejme si, že tento zápas vyhráváme. Orbán je jedno malé vítězství v tomto nerovném zápase s evropským establishmentem. Přesto tento zápas stojí za to, jde o hodnoty, které pokládám za nezpochybnitelné jako je suverénní stát a svobodný občan.                                                      
 
Evropský parlament přijal usnesení, ve kterém doporučují co nejrychlejší odstřižení Evropy od ruských nerostných surovin. Argumentují tím, že tak přestaneme Putinovi financovat válku na Ukrajině. Jak to vidíte vy? 
 
Evropského parlamentu je spíše takové usnesení pro usnesení, plácání do vody bez širší koncepce. Vždyť největším nepřítelem normální energetické politiky jednotlivých zemí EU je sama Evropská unie se svojí ideově dogmatickou zelenou politikou. V řádu několika let nejsme schopni se odříznout od energetické závislosti na Rusku, kdo říká něco jiného je buď notorický lhář nebo duševně nemocný jedinec. To, že vždy nějaká velká závislost na jedné zemi není dobře, o tom nediskutuji, je úplně jedno jestli obchodní na Německu či energetická na Rusku. Vždy budu zastáncem diverzifikace ve všech oblastech, jak vidíme je to vždy ke prospěchu věci.                     
 
Ekonomické sankce proti Rusku se začaly projevovat také na českých firmách. Není na čase, aby jim česká vláda pomohla? 
 
Můžeme pomáhat adresně v podobě sanování či koncepčně v podobě dlouhodobé ekonomické politiky státu. To první je krátkodeché, ne moc zodpovědné ke státnímu rozpočtu, to druhé vláda nedělá, jelikož žádnou ucelenou koncepci nemá. Musíme si říci, že celá situace není úplně standardní, a že si to ty podniky nezpůsobily svojí špatnou prací. Já ta čísla neznám. Jak velké škody, kolik procent jim hrozí pokles atd. Pokud bych seděl s managementem jednotlivých podniků, určitě bych si udělal lepší obrázek o stavu poškození a hledal bych řešení. Například odpuštění daní a odvodů, takže nikoliv formou výdaje státního rozpočtu, ale snížením příjmů do rozpočtu, formou úlev v povinnosti vůči státu ze strany poškozených podniků. Bohužel pořád však nevidím radikální změny v samé struktuře státního rozpočtu, bez těchto změn nelze pomáhat bez následků na deficit státního rozpočtu. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…