Petr Pelikán: Izraelec řekl „Palestince pobít nebo převychovat v rezervacích.“ Soužití nebude

14.08.2024 10:22 | Rozhovor

Izrael chce jít zjevně co nejdál ve svém strategickém cíli oslabit Palestince tím, že jich co nejvíce fyzicky zlikviduje a uvrhne do existenční bídy, aby se mohli zaměstnat pouze starostí, jak přežít. Veterán z války v Perském zálivu Petr Pelikán hovoří o své zkušenosti s rodilým Izraelcem, podle něhož by bylo ideálním řešením všechny, kdo mají něco společného s palestinským ozbrojeným odbojem, pobít a zbylé Palestince zavřít do jakýchsi rezervací. „Těžko říct, nakolik to myslel doslovně, ale měl to vymyšlené až do takových detailů, jako že by tábory i s převýchovným programem měly platit ropné monarchie Perského zálivu,“ uvádí orientalista pro ParlamentníListy.cz.

Petr Pelikán: Izraelec řekl „Palestince pobít nebo převychovat v rezervacích.“ Soužití nebude
Foto: Jiří Hroník
Popisek: PhDr. Petr Pelikán, orientalista, překladatel a vysokoškolský pedagog

Po atentátu na vůdce Hamásu Ismáíla Haníju byla z Íránu slyšet silná vyjádření o tvrdé odvetě vůči Izraeli. Po pár dnech se zdálo, že to u silných slov skončí, teď přibývají hlasy, že je válka na spadnutí. Může ji Írán spustit?

Žádný stát nemůže mlčet, když je spáchán atentát na hosta, který přijel na inauguraci prezidenta. Z tohoto pohledu byla íránská vyjádření adekvátní. Co Írán skutečně podnikne, si netroufnu odhadovat. Myslím, že politologové komentátoři, by v tomto případě měli být hodně opatrní, protože nikdo nemá informace ze struktur, které o tom rozhodují. Do nějaké míry lze hledat analogie s reakcemi následujícími bezprostředně po vraždě Kásima Sulejmáního v Iráku a po vybombardování íránského diplomatického objektu v Damašku. Ty byly z našeho pohledu hodně umírněné, i když íránská média vyzdvihovala některé momenty, které se zase naopak pomíjely v západních médiích, aby odveta vypadala trochu adekvátně.

Íránské sdělovací prostředky třeba referovaly o několika loňských incidentech mezi íránskými silami a americkým námořnictvem v Hormuzském průlivu, které u nás prošly bez povšimnutí, a Íránci je popisovali jako svůj úspěch.

Politologům jste doporučil opatrnost. Je tedy situace natolik nečitelná, že ani zmíněné analogie nic nenapovídají?

Osobně bych v tomto případě na analogie raději nesázel, pohana byla příliš velká. Další důležitý aspekt je, že Íránci umějí být trpěliví a odveta může mít více rovin. To znamená, že na jedné straně dojde k demonstrativní, ale poměrně neškodné akci, ke které se Írán může přihlásit, ale za pět let se odehraje dejme tomu útok na židovské centrum někde v Jižní Americe, k němuž se nikdo hlásit nebude, podobně jako se teď Izrael nehlásí k zabití íránského hosta.

Za sebe přiznávám, že nemám dost informací, abych mohl v tomto případě cokoliv předvídat, ale počkejme si, protože nějaké akce se dočkáme v krátké době.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nevím, jak komu,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 14.08.2024 10:52:46
ale mně přijde postoj pana Pelikána objektivní a takový uměřený.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zažímalová: Ať se ženy nemusejí rozhodovat mezi rodinou a kariérou. I to chci prosadit v Senátu

16:41 Zažímalová: Ať se ženy nemusejí rozhodovat mezi rodinou a kariérou. I to chci prosadit v Senátu

Pomoct, aby se rodiče – zejména matky – nemusely rozhodovat mezi kariérou a dětmi. I tuto úlohu by v…