Co podle vás pivo znamená pro české národní a evropské civilizační a kulturní dědictví?
Pivo je samozřejmě nedílnou součástí našich i evropských dějin. Hlavně nedílnou součástí našeho života a samozřejmě i stravování. Přece jen, ve středověku bylo zdravější pít převařené pivo plné důležitých látek i energie pro tělo než nepřevařenou vodu. O těsném propojení našeho národa a piva svědčí nekonečný proud říkanek, pořekadel, článků, knih i filmů vzdávajících hold našemu národnímu nápoji. O historii piva na území Čech a Moravy bychom mohli mluvit dlouho, ale je to spíše na článek pro jiný typ serveru.
Navíc svatý Václav je patronem sládků...
Patronem českých sládků a také piva je skutečně svatý Václav, a to od dob krále Karla IV. (zřejmě od roku 1360), kdy Karel IV. s družinou v bouři nečekaně zastavil v Dlouhé ulici v Praze v pivovaru U hrubého muže a měl možnost ochutnat nejen jeho piva, ale i vidět celý proces vaření, jenž ho zaujal, a od té doby pivovarnictví povýšil na úroveň vinařství a pivovarníci též dostali svého patrona. Samozřejmě piva blížící se našim dnešním chutím se začala vyrábět až mnohem, mnohem později.
Co říkáte zákazu kouření v hospodách?
Je to samozřejmě nesmysl. Je to další z příkladů pokrytectví některých „dobroserů“, jak rád říká senátor Kubera, a další z příkladů omezování svobody a svobody podnikání. A to říkám jako celoživotní nekuřák, který nikdy neměl zapálenou cigaretu v puse, a přičemž samozřejmě vím, že k dobrému pivu cigareta skutečně nepatří. Je ale věcí každého podnikatele, zda chce mít podnik kuřácký, či nekuřácký, a musí vyhodnotit, co je pro něj výhodné. A na výběr mají nejen návštěvníci (zda takovýto podnik navštívit, či ne), ale i zaměstnanci. Vědí, že jdou do „rizikového“ prostředí, stejně jako pracovníci v dolech, na rentgenu, v sálech s elektromagnetickým zářením a podobně.
Mimochodem, stejně absurdní jsou snahy (částečně již úspěšné) zakázat prodej o svátcích. Opět zbytečné omezení podnikatelů a firem ze strany státu se zoufalým odůvodněním, že je přece nemorální dělat o svátcích a nocích. A co ostatní? Pracovníci v dopravě, zdravotnictví, policisté, hasiči, plynaři, obsluha pump, televize, rádií a tak dále. Všude tam, kde se dělá nepřetržitě? Tam to tedy nevadí? Sám dělám v nonstop provozu, a proto mne podobné úvahy některých „pseudoochránců“ zaměstnanců iritují.
A ještě dodatek ke kouření – samozřejmě by mělo platit jako kdysi, že v době obědů se nekouří.
Hodně se hovoří o takzvaných europivech… Lze to klást tak, že nadnárodní korporace v cizích rukou vaří hnusná europiva a české minipivovary dobrá piva? Kolik produkce je vůbec v českých rukou?
Určitě se to takto vyjádřit nedá. V rámci celosvětového boomu minipivovarů a jejich oblibě se museli i ti největší hráči přizpůsobovat poptávce a celá řada velkých pivovarů též dokáže vyprodukovat zajímavá a dobrá piva. Všeobecně sice jejich piva (zcela logicky k objemu jejich výroby) nebývají ty nejzajímavější, ale pivo je buď dobré, anebo není, a na velikosti pivovaru (ani jeho vlastnících) tak úplně nezáleží. A ač jsem sám mnohaletým příznivcem piv z malých pivovarů, bohužel je zde trend i přesně opačný, že v rámci ohromného množství v této skupině – se najde i plno minipivovarů, které rozhodně nedělají nejlepší pivo, diplomaticky řečeno. Je to způsobeno třeba nezkušeným sládkem, špatným skladováním či jen přístupem lidí, kteří to pivo prostě nemají v srdci a je to pro ně „pouhá“ obživa. A pivo jako „živý“ nápoj se takto dělat nedá.
Také máte třeba automechanika (aniž bych srovnával profese), který je machr a opraví vám auto se zárukou na mnoho let, poradí, objeví jiné závady apod., a pak je automechanik, který tedy tu vaši závadu tak nějak opraví, hlavně ať už je to hotové…
A pokud jde o to vlastnictví?
Úplně přesnou odpověď nevím, ale zhruba 75 procent produkce piva u nás (vycházím ze statistiky z roku 2015) tvoří cizí nadnárodní skupiny (Prazdroj, Staropramen, Heineken) a pak je ještě několik malých pivovarů i minipivovarů, které jsou v rukách většinou soukromých firem s cizím majitelem/kapitálem (Bakalář, Samson, Podkováň či minipivovary Kynšperk, Viktor, U Dobřenských a tak dále), popřípadě mají alespoň částečný podíl v pivovaru (například Bernard). Připočtu-li výstav i těchto pivovarů, vyjde vám, že sice dnes již skoro ze 400 pivovarů v České republice patří většina subjektů českému vlastníkovi (přes 80 procent ), ale na druhou stranu výstavem je u nás přes 80 procent pivovarů vlastněno zahraničními vlastníky.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Lukáš Petřík