Pravda o dnešním Rusku. Evropu střídá Čína. Cestovatel Vitek mluvil s lidmi až na Sibiři

28.07.2024 9:58 | Rozhovor

„Strach jsem tam nezaznamenal. Když jsem letěl do Moskvy, tak jsem si povídal s paní, která se vracela z dovolené v Černé Hoře, kam prý Rusové mohou bez víz. Tvářila se velmi úporně s tím, že Rusové strach nemají,“ řekl pro ParlamentníListy.cz šedesátiletý cestovatel, spisovatel, ale i podnikatel ze Žiliny Pavol Vitek. Přestože se dobře známe a Pavol je kamarád, zachoval jsem formu vykání. Teď se vrátil z asijské části Ruské federace a podělil se s námi o své zážitky.

Pravda o dnešním Rusku. Evropu střídá Čína. Cestovatel Vitek mluvil s lidmi až na Sibiři
Foto: Pavol Vitek
Popisek: Cestovatel a spisovatel Pavol Vitek se právě vrátil z asijského Ruska, kde byl na oslavách padesátého výročí začátku výstavby Bajkalsko-amurské magistrály (BAM) a poskytl nám své fotografie

Jak jste se nyní do Ruska vlastně dostal?

Momentálně je asi nejlepším spojením do Ruska letět přes turecký Istanbul. Letěl jsem tam z Vídně s přestupem v Moskvě. Je to dražší, ale trvá to zhruba půl dne. Obletíte Ukrajinu, takže přes území Evropské unie a Běloruska. Na Sibiř jsem pak letěl do Něrjungri a vlakem se přemístil do Tyndy v Amurské oblasti.

Rusové žijící v Německu hodně využívají spojení přes Kaliningrad, které je levnější, ale zdlouhavější. Jinak se létá přes Srbsko, Arménii či Gruzii a státy Střední Asie. 

Jste asi jediný středoevropský autor, kterého znám, jemuž v Rusku nyní vyšel překlad knihy. Jmenuje se Sibiřské siroty: Bajkalkso-amurská magistrála. Jak je toto možné?

Asi nebudu jediný. Překlad nevyšel v tiskové podobě, ale v elektronické. Slovensky ji lze sehnat na mých stránkách, tedy na https://bookspavol.com. Na tu knihu je také odkaz na stránkách věnovaných padesátému výročí začátku výstavby Bajkalsko-amurské magistrály (BAM), což není úplně přesné, protože počáteční a konečný úsek byly postaveny dříve. Hlavní úsek, který měří více než tři tisíce kilometrů od břehů řeky Leny až po řeku Amur, byl opravdu dobudován před padesáti lety. Oslavy byly celkem významnou událostí v rámci Ruské federace.

Název Sibiřské siroty byl pro Rusy trochu nepochopitelný. Nicméně má dva důvody. Jel jsem tam s částí rodiny, takže jsme si připadali jako sirotci a navíc města na Sibiři po rozpadu Sovětského svazu (SSSR) se taky delší dobu cítila jako sirotci, na které se zapomnělo. Dnes je ale situace jiná.

Jak to na oslavách vypadalo?

Měly charakter, na který si pamatuje má generace z dob socialismu. Byly hlavně věnovány veteránům, kteří BAM stavěli v nesmírně složitých podmínkách. Hlavní oslavy probíhaly ve zmíněném městě Tynda, které je považováno za hlavní město BAM. Přišlo tam mnoho veteránů, někteří byli oblečeni v dobových montérkách, na hrudi měli červené šerpy a množství metálů. Šlo o připomenutí těžkých podmínek, ve kterých BAM stavěli. Všeobecně jsou to i přes vysoký věk lidé, kteří mohou rozdávat nadšení, jsou plní obětavého ducha a srdečnosti. V rámci Ruské federace jde o mnohonárodní skupinu, i když se hovoří o úplně nové národnosti Bamovec.

Odhalili velký památník. Z jedné strany je schematická mapa BAM i s uvedením národů bývalého SSSR, které jednotlivé stanice stavěly, a z druhé komsomolci nasedající v Moskvě do vlaku, kteří pak byli vrtulníkem vysazeni přímo na jednotlivých místech v tajze. Museli si nejdřív posekat stromy, aby si na tom místě mohli postavit stany na přespání. Měl jsem možnost mluvit s autorem památníku, který říkal, že jde o zrcadlo té doby. Myslím si, že to celkem pěkně a správně vyjádřil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Trilobiti, zkamenělí ve své zamindrákované nenávisti, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 28.07.2024 11:11:34
nepochopí, že na celém světě jsou lidé, s nimiž se dá žít. Nevím, jestli jsem sám, ale čím víc do mě perou nenávist k Rusům, tím jsou mi Rusové sympatičtější. A to mi před lety mohli být ukradení...

|  24 |  0

Další články z rubriky

Jak můžete kandidovat za ANO? Josef Svoboda, dvojče Cyrila, chce prolomit nálepky

10:53 Jak můžete kandidovat za ANO? Josef Svoboda, dvojče Cyrila, chce prolomit nálepky

V senátních volbách na Praze 4 kandiduje Jiří Drahoš, v posledních dnech se hodně mluvilo o jeho pro…