Silná slova z pražského zastupitelstva: ČT a Rozhlas jsou přežitek, zbytečný luxus. Nepotřebujeme je. A jestli se do volby Rady ČT bude vměšovat Brusel...

07.06.2020 8:25 | Zprávy

ROZHOVOR „Velice dobře si pamatuji na demonstrace pirátů proti České televizi, že nejsou zváni do debat, že Česká televize není nezávislé veřejnoprávní médium a tak dále. A teď? Pirátům se v České televizi podařilo uhnízdit a otevřeně chválí současný stav statusu quo. Naopak se nelichotivě vyjadřují o kriticích České televize,“ připomněl Tomáš Štampach (Svobodní), zastupitel hlavního města Prahy. Podle něj jsou veřejnoprávní televize a rozhlas zbytečný luxus. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také prohlásil, že způsob vedení Prahy primátorem Zdeňkem Hřibem je naprosto tristní a obává se, že se Praha bude z jeho vlády dlouho vzpamatovávat.

Silná slova z pražského zastupitelstva: ČT a Rozhlas jsou přežitek, zbytečný luxus. Nepotřebujeme je. A jestli se do volby Rady ČT bude vměšovat Brusel...
Foto: hns
Popisek: Venkovní studio České televize v areálu stadionu Děkanka nedaleko Kavčích hor

Ohrožení nezávislosti veřejnoprávních médií, narušení demokracie a snaha ovládnout Českou televizi. Takové reakce se ozývají po volbě tří nových radních. Jak rázné výroky a obavy kolem těchto osobností vnímáte? Jsou ekonomka Hana Lipovská, moderátor Lubomír Veselý nebo publicista Pavel Matocha v tomto ohledu hrozbou?

Osobně nejsem příznivcem kádrování lidí, tudíž ani v tomto případě nových radních České televize nebudu dělat výjimku. Plně respektuji výsledky demokratických voleb nezávisle na tom, zda Hana Lipovská a pánové Veselý a Matocha jsou odborně zdatní pro výkon funkce či nikoliv.

Dle mého názoru by však tato aktuální kauza měla podnítit debatu, zda potřebujeme veřejnoprávní službu v podobě televize a rozhlasu. Můj názor je, že nikoliv, že se jedná o přežitek a zbytečný luxus. Je přeci samozřejmé, že ten, kdo má v Poslanecké Sněmovně většinu, tak si do obdobných funkcí zvolí sobě názorově bližší lidi, které na veřejnosti vydává za nezávislé odborníky. A druhá skupina naopak tytéž lidi bude nálepkovat jako narušitele nezávislosti veřejnoprávního média. Jedná se tak vlastně o součást politického boje a samozvaným spravedlivým soudcem rozhodně nemůže být skupinka řvounů z Václaváku či hradní klika.

Uvnitř Svobodných aktuálně probíhá odborná diskuse nad návrhem platby koncesionářského poplatku za služby veřejnoprávních médií jen těmi, kdo jejich služeb dobrovolně využívá. Právě případná hrozba ztráty významné části financí České televize by mohla mít efekt pro výběr kandidátů do Rady České televize. Pro všechny by pak bylo žádoucí nalézt shodu nad vhodnými jmény.

Jaký je váš názor na současné fungování České televize a vyváženost a pluralitu názorů v jejím vysílání?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

krajské volby

Dobrý den, mám dvě otázky. Kdybyste byl hejtman, zůstal byste i poslancem? Je podle vás kumulace funkcí v pořádku? Vlastně mám tři otázky, jelikož se teď logicky dost vymezujete proti vedení kraje, dokázal byste si s některou ze stran představit koalici? Děkuji za odpověď.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejen kvůli Svěrákovi. Vyoralovi se srovnání Foltýnových umělců nabízí. A není hezké

16:09 Nejen kvůli Svěrákovi. Vyoralovi se srovnání Foltýnových umělců nabízí. A není hezké

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tak trochu se to srovnání nabízí a rezonuje s ním. Nejen proto, že…