Spisovatel Urban: Demokracie v Evropě končí. Volíte a vše jde stejně bez vás. Greta? Neuvěřitelné, je to celé jinak

03.03.2020 11:42 | Zprávy

ZÁCHRANA PLANETY, ČI ZELENÉ PEKLO? Josef Urban, spisovatel a bývalý reprezentant ve sjezdu na divoké vodě v rozsáhlém rozhovoru komentuje především oblast životního prostředí, ale vyjadřuje se také k výsostné pozici peněz a srovnává dnešní svobodu a demokracii s dobou Rakouska-Uherska. Kritizuje i všudypřítomnou byrokracii a diktát EU.

Spisovatel Urban: Demokracie v Evropě končí. Volíte a vše jde stejně bez vás. Greta? Neuvěřitelné, je to celé jinak
Foto: Repro Youtube
Popisek: Josef Urban, spisovatel a scénárista

Já začnu tak trochu „číselnou svahilštinou“. Počátkem tohoto roku začalo v EU platit nové nařízení, které stanovuje, že 95 % všech nově prodaných aut bude muset splnit limit CO2 95 g/km. Neboli naftové vozy spotřebu do 3,54 l/100 km a benzínové 4,06 l/100 km. Za každý gram emisí navíc by pak měl výrobce platit pokutu cca 2 500 korun. Je to správná cesta jak podpořit životní prostředí?

Pokud se týká vztahu emisí a oteplení, všechny procesy tady na zemi podléhají přírodním zákonům. Není ovšem jednoduché je precizně aplikovat kupříkladu na často zmiňované globální oteplení. Problém je v tom, že matka příroda je velmi nevyzpytatelná dáma. Je neoddiskutovatelný fakt, že se za posledních několik desetiletí oteplilo, za posledních dvacet let řekněme o půl stupně. Vědci se snaží nalézt příčinu a ta první, logická, se může nacházet, řekněme, v emisích CO2. Je třeba brát v potaz ještě další faktory – od skvrn na slunci, tedy samotné sluneční aktivity, přes mořské proudy, erupční aktivitu vulkánů apod.  Rovněž je si třeba uvědomit celkové klimatické souvislosti. Vždyť ledovce ubývají vždy po době ledové. Ta poslední malá ledová perioda trvala od čtrnáctého do devatenáctého století. Na jejím počátku se velmi ochladilo, někde až o 3,5 stupně. Na důvodech vzniku tohoto období se ale vědci dodnes neshodnou, proměnných v oné rovnici je prostě mnoho.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

17:28 Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

„Zpackaná, zpackaná a ještě jednou zpackaná privatizace. Nedomyšlenost kroků různých vlád byla v prů…