Také říkali, že ten traktor trefili Rusové. Veterán Ticháček, raketa v Kyjevě a nepříjemná připomínka

16.07.2024 9:05 | Rozhovor

Jak to bylo s údajně ruskou raketou, která zasáhla dětskou nemocnici? „Stejní lidé, co dnes hlásají tu neochvějnou pravdu o ruském útoku, nám svého času také říkali, že na tržnici v Kosťantynivce jistojistě dopadla ruská raketa a ruská raketa spadla také na traktor v Polsku,“ říká Dominik Ticháček, někdejší účastník armádních misí a analytik. Analýze rakety se věnoval s kolegy podrobně. A vyjádřil se také k myšlence plné mobilizace. Podle něho pro Ukrajinu nic nevyřeší.

Také říkali, že ten traktor trefili Rusové. Veterán Ticháček, raketa v Kyjevě a nepříjemná připomínka
Foto: Repro Twitter
Popisek: Centrum Kyjeva po raketových útocích (2022)

Velké pozdvižení vyvolal útok na Kyjev, konkrétně zásah dětské nemocnice v Kyjevě, který byl v proukrajinském táboře bez váhání připsán Rusku. Jak hodnotíte tento útok vy? Byla dětská nemocnice cílem? Jednalo se o zásah ruskou raketou?

Jen na úvod. Víte, my se s kolegy Ukrajině věnujeme už od začátku konfliktu. Předtím jsme řešili Libyi, Sýrii…. Naše analýzy mají na rozdíl od jiných „analytiků“ až nečekaně vysokou úspěšnost v odhadu. Já je prezentuji, tým se na výstupech musí shodnout. Přistupujeme ke všemu realisticky a neideologicky.

Zpět k vaší otázce. Na nemocnici v Kyjevě měla dopadnout raketa Ch 101 a podle nás nedopadla. Tím zároveň netvrdíme, že to nemohla být jiná ruská raketa. Stáhli jsme si veškeré technické specifikace celé řady cháček, které jsou dostupné. Porovnávali jsme maximum možného, od zvukových stop, obrazových stop přes videa jiných doložených dopadů a následných destrukcí v momentě dopadu a s odstupem 24 hodin až po trochu matiky a fyziky, jelikož jsme si vědomi, že vzdálenost opticky zmenšuje a rychlost opticky natahuje.

Znova opakuji, tím netvrdíme, že to nebyla ruská raketa, a zároveň netvrdíme, že to nemohla být raketa PVO Ukrajiny.

Víte, stejní lidé, co dnes hlásají tu neochvějnou pravdu o ruském útoku, nám svého času také říkali, že na tržnici v Kosťantynivce jistojistě dopadla ruská raketa a ruská raketa spadla také na traktor v Polsku. A jak šel čas…

A ještě doplňující otázka, vzpomínáte si na nějaké případy, kdy na civiliní cíle včetně dětí zaútočili Ukrajinci?

Samozřejmě ano. Stačí použít strýčka Googla. Výčet je velmi silně nekompletní a omezený jen na Doněck a Gorlovku,

7. 8. 2014 ostřelování města Doněck – Centrální městské klinické nemocnice č. 1 

12. 11. 2014 ostřelování městské nemocnice č. 21 v Kujbyševském rajonu Doněcka.

4. 2. 2015 dělostřelecké ostřelování polikliniky v Doněcku, nejméně tři mrtví a desítky raněných.

5. 6. 2022 během těžkého ostřelování města Gorlovka bylo zasaženo několik budov v ulici Nemocniční, kde byla řada ambulantních pracovišť.

24. 7. 2022 Ostřelování polikliniky v Gorlovce.

6. 12. 2022 dělostřelecké ostřelování městské nemocnice č. 3 v Gorlovce.

9. 12. 2022 ostřelování městské nemocnice č. 1 v Gorlovce.

20. 12. 2022 opakovaný zásah raketami Klinické nemocnice M. I. Kalinina v centru Doněcka.

14. 1. 2023 při ostřelování města byla poškozena městská nemocnice č. 2 v Gorlovce.

21. 9. 2023 ostřelování městské nemocnice č. 17 v Kujbyševském rajonu města Doněcka.

12. 10. 2023 ostřelování Městské nemocnice č. 25 v Doněcku (dva mrtví).

8. 11. 2023 zásah Klinické nemocnice M. I. Kalinina v centru Doněcka.

6. 1. 2024 zásah nemocnice v rajonu Leninskij města Doněcka.

21.1. 2024 tržnice na doněckém předměstí Tekstilščik – 25 lidí přišlo o život během ostřelování města Doněck

21. 2. 2024 raketové ostřelování Klinické nemocnice M. I. Kalinina v centru Doněcka.

6. 4. 2024 salvou raket byla zasažena nemocnice v rajonu Proletarskij města Doněcka.

18. 4. 2024 opakovaný zásah transfúzní stanice nemocnice v Gorlovce (8 zraněných).

A můžeme se i v těchto případech dohadovat, kdo, byť je to ve většině případech jasné už jen proto, že to v oné době tvrdila v některých případech i ČT, takže to musí být přece pravda.

Na summitu NATO bylo cesta Ukrajiny do Aliance prohlášena za nezvratnou. Na to odpověděl místopředseda Rady bezpečnosti RF Dimitrij Medveděv, že jediná přijatelná řešení pak pro Rusko jsou, aby už nebyla žádná Ukrajina nebo žádné NATO, v nejlepším oboje. Co je pravděpodobnější?

Historické okénko.

Medveděv říká to, na co jiní nemohou ani pomyslet, a je to jeho úkol v této hře. Jde mu to dobře a na tuto roli se hodí, jelikož vůči Západu cítí zášť. Důvod? V době, kdy byl prezidentem RF, probíhala kampaň v Libyi a schvalovaly se příslušné rezoluce, které vymezovaly tzv. prostor angažovanosti pro západní společenství v Libyi. Ruská federace po ujištění ze strany Západu, že vše bude „ready“, rezoluce nechala projít. Pak Rusové už jen koukali, jak si s nimi účelově někdo vytřel podlahu a angažovanost Západu šla nad rámec schválených rezolucí. Všichni víme, jak to dopadlo a jak je na tom Libye dnes. Katastrofa, kterou odnášíme i my v Evropě kvůli migraci, proti které tvořila právě Libye hráz ze směru na Itálii.

Prázdných prohlášení už bylo. K ničemu nezavazují. Díky takovým prázdným gestům, postupem času vstoupí do NATO možná Kyjevská a Lvovská oblast… Buď se západ rozhoupe, nebo bude dál hrát divadlo a jeho záměrem je RF pouze zabrzdit jak ekonomicky, tak vojensky. Zatím se nedaří ani jedno a vše je na úkor Ukrajiny. To je zase pouze realita.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Do ČT toho pána nepozvou. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 16.07.2024 11:36:04
Má jiný noty než je žádoucí.

|  21 |  0

Další články z rubriky

Ukončit asociální vládu. Lékař z SPD Nečas má příběhy od lidí

23:00 Ukončit asociální vládu. Lékař z SPD Nečas má příběhy od lidí

Předražené energie, zdražování základních potravin, nízké platy, prudké navýšení daní z nemovitostí.…