Ukončit asociální vládu. Lékař z SPD Nečas má příběhy od lidí

16.09.2024 23:00 | Rozhovor

Předražené energie, zdražování základních potravin, nízké platy, prudké navýšení daní z nemovitostí. Také zdravotnictví. To jsou podle lékaře Lubomíra Nečase, lídra kandidátky SPD ve Zlínském kraji nejčastější věci, na které si lidé stěžují. Přejí si ukončit asociální vládu, která v této zemi způsobila mnoho problémů.

Ukončit asociální vládu. Lékař z SPD Nečas má příběhy od lidí
Foto: Archiv Lubomíra Nečase
Popisek: Lubomír Nečas, lídr SPD ve Zlínském kraji

Vašemu hnutí SPD je jejími kritiky občas vyčítáno, že krajské volby pojímá jako boj proti vládě a zdůrazňuje „celostátní“ témata. Co jsou podle vás specifická témata vašeho kraje, která je třeba akutně řešit?

Ve Zlínském kraji je stále nedořešená otázka výstavby či rekonstrukce Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Bývalý hejtman pan Čunek stále prosazuje výstavbu nové nemocnice na zelené louce; současná koalice chce stavět nové budovy v současném areálu nemocnice.

Aktuálně je nutné řešit sjezd z dálnice D49 a průtah Zlínem, což je společná investice Zlínského kraje a města Zlína.

Stále se oddaluje elektrifikace železnice Otrokovice – Zlín-Vizovice a výstavba nové výpravní budovy ve Zlíně.

Vašim tématem je dlouhodobě zdravotnictví, což je pro krajskou agendu celkem podstatná kvalifikace. Zejména když vaše hnutí SPD má dostupnost zdravotní péče jako jedno z hlavních témat. V čem jsou podle vás hlavní problémy zdravotnictví ve Zlínském kraji?

Ve Zlínském kraji je stále nedořešená otázka výstavby či rekonstrukce Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Navrhovaná výstavba je s výhledem na 10 let. Současně je navržená tak, že může podstatným způsobem komplikovat provoz nemocnice. Může to být riziko snížení rozsahu nemocniční péče i komfortu pro pacienty i personál.

Velmi podstatný je také nedostatek praktických lékařů pro děti a dorost a praktických lékařů pro dospělé. Z pozice kraje je nutné podpořit tyto lékaře dotačními programy jak pro školitele, tak pro školence i studenty medicíny.

SPD má v programu, pokud vím, celkem převratný koncept motivace lékařů k přesunu na „venkov“ skrze změny pravidel ve smlouvách s pojišťovnami. Jak moc je to důležité ve Zlínském kraji, jehož struktura je hodně „venkovská“?

Primární péče – praktičtí lékaři, zubaři, gynekologové – je základem zdravotních služeb. A to nejen na venkově. Již dnes jsou oblasti, kde pacienti nemohou najít svého praktického lékaře. V těchto oblastech mohou zdravotní pojišťovny lékaře finančně zvýhodňovat.

Stejně tak se mohou zapojit i obce a nabídnout novým lékařům ordinace či bydlení.

Už několik týdnů jezdíte s kampaní po regionu. Jaká témata, z toho co slyšíte, dnes lidi pálí nejakutněji? A máte představu, jak jim z krajské úrovně pomoct?

Většinou naše občany pálí témata celostátní – předražené energie, zdražování základních potravin, nízké platy, prudké navýšení daní z nemovitostí. SPD vyvíjí tlak na ukončení asociální vlády Petra Fialy, která řadu těchto problémů způsobila.

Na druhou stranu, vládní politika do působení samospráv zjevně zasahuje, v letošním roce to dokonce vedlo k vystoupení několika starostů a hejtmanů proti vládě. V čem podle vás tato vláda uškodila regionům nejvíce?

Vláda nezajistila dostatek financí na nepedagogické pracovníky ve školství a očekávala, že to obce či kraje dofinancují.

Vláda nezajistila dostatek financí na pokrytí potřeb sociálních služeb, a proto musí kraj ze svých prostředků tyto služby dofinancovat.

Ministrem pro místní rozvoj, který má mít pod palcem rozvoj regionů, je v této vládě Ivan Bartoš. Co říci na jeho působení?

Prioritou tohoto ministra byla digitalizace státní správy. Výsledkem je překotné spuštění digitalizace stavebního řízení, které řádně nefunguje. Poškozuje všechny účastníky stavebního řízení, kdy již nyní dochází ke stamilionovým ztrátám ve stavebnictví.

Nefunkčnost stavebního řízení také oddaluje občanům možnosti vlastního bydlení.

Praktická realizace zdravotní politiky, podobně jako sociální či školské, leží na bedrech krajů. Ty jsou zřizovateli nemocnic, škol nebo provozovateli sociálních služeb. Pokud ale vláda dá do kapitol méně peněz, protože se rozhodne šetřit či má jiné priority, dopadá řešení na kraje. Měly by mít v tomto směru větší pravomoci a také disponovat větším dílem z veřejných prostředků, určených na tyto oblasti?

Je třeba, aby stát i zdravotní pojišťovny si uvědomily, že za zdravotnictví i za sociální služby ze zákona odpovídají. Není možné bez výrazných financí tyto povinnosti přenášet na kraje či na obce.

Měly by kraje usilovat o to, být případně v rámci formátu Asociace krajů nějakou koordinovanou alternativou vůči vládě, usilovat třeba o nápravu toho, čím poškozuje občany?

Asociace krajů vznikla proto, aby se přímo na vládu koordinovaně z krajů přenášely informace, návrhy a požadavky. Kraje nemohou být alternativou k vládě. Vláda i kraje mají své úlohy dané zákony.

Váš kraj, tak jako mnoho dalších, je příhraniční. Ale řada kritiků o SPD říká, že je izolacionistická a že chce stavět hranice. Jak se tedy díváte na možnosti přeshraniční spolupráce v rámci regionu?

Náš region hraničí se Slovenskem. Určitě nechce stavět hranice proti Slovákům. Máme se Slovenskem čilou spolupráci. Např. mnoho slovenských lékařů a dalších zdravotníků pracuje v nemocnicích Zlínského kraje.

A naopak hodně obyvatel našeho kraje pracuje na Slovensku. Ale hranice chceme dobře hlídat proti nelegální migraci, chceme chránit naše občany proti lidem s jinou mentalitou, kteří nemají pracovní a pracovní návyky, jež jsou ve střední Evropě historicky zakotvené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud nebudou volby odloženy,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 16.09.2024 23:16:26
neproběhnou se stejnými možnostmi pro voliče i kandidáty. Budou tedy zmanipulované i tyhle. Na obrazovkách převážně Pětikolka a voliči v zatopených místech bez šance i chuti dostat se do volební místnosti. Parlamentní volby už jsou předem znehodnoceny volbou korespondenční. Absurdistán.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Ne ode zdi ke zdi. Kontinuita. Hejtman Netolický hodlá obhájit funkci. Takto

19:55 Ne ode zdi ke zdi. Kontinuita. Hejtman Netolický hodlá obhájit funkci. Takto

Kontinuita ve vedení Pardubického kraje přináší své ovoce a lze zdárně dokončit i velké projekty, kt…