Václav Cílek odhaluje: Němečtí kolegové nás už varovali. Největší chyba EU

23.07.2024 4:40 | Rozhovor

Proměnit ekonomiku na „zelenou“ podle představ bruselského Green Dealu, i když by to velmi draze zaplatili občané? Geolog a filozof Václav Cílek ukazuje na patovou situaci. „S klimatem potřebujeme něco dělat, ale administrativa EU nabízí napůl ideologické kroky a politici jsou paralyzováni, protože vlády padají tak snadno,“ říká vědec. Nabízí proto vlastní cestu.

Václav Cílek odhaluje: Němečtí kolegové nás už varovali. Největší chyba EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Geolog a filozof Václav Cílek

Nedávno vzbudil rozruch komentář pana Macenauera, ředitele strategie poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno, podle kterého bychom si měli jasně říci, že dekarbonizace bude drahá, ale její hodnotu nesmíme počítat jen v penězích. To přináší základní dotaz: Mají se v energetice, klíčovém sektoru pro celou ekonomiku, primárně „počítat groše“, nebo zohledňovat i jiné aspekty, které se nedají vyčíslit?

Podle mého názoru udělala EU největší chybu v tom, že se až ideologicky soustředila na sektory, kde se dají ušetřit emise skleníkových plynů. Lepší postoj je ten, že na jedné straně zvažujete množství emisí, ale na druhé straně rovnice jsou dopady na společnost. Na začátek se snažíte ušetřit něco emisí a zároveň minimalizovat dopady na lidi. Pokud to lidé přijmou, je možné pokročit dál. Je nutné si uvědomit, že současné a budoucí škody pramenící v klimatické změně budou velké, takže je ekonomicky i lidsky zdůvodnitelné, že nějaké kroky musíte udělat a že něco budou stát. Jinak nízkoemisní cesta české energetiky je už dlouho známá a spočívá v kombinaci robustní centrální energetiky sycené zejména jadernými zdroji a v jejím funkčním propojení zejména s decentralizovanou komunální energetikou.

Po eurovolbách se mluví o tom, že by se měl Green Deal změnit, aby více respektoval ekonomickou realitu. Někteří současně namítají, že snaha o racionalizaci plánů na dekarbonizaci je v podstatě kvadraturou kruhu, která nemá řešení. Co si o tom myslíte vy?

V této době převládá skeptický postoj. V okamžiku, kdy se kvůli suchu neurodí potraviny a to zvedne jejich ceny, nebo když následkem silných větrů v oslabeném lese dojde k opakovaným blackoutům, se dnešní skeptici změní v naštvané občany, kteří budou požadovat okamžité kroky. Jenže uvolněný oxid uhličitý se mezitím částečně rozpustil v mořské vodě, takže jeho dejme tomu 80% tepelný účinek pocítíme zhruba 20–30 let po uvolnění. Značná část klimatických důsledků dnešních emisí dozraje za těch třicet let. Proto jsem vděčný za jakékoliv omezení emisí. Přitom velké plány příliš nefungují, takže jednou z cest jsou drobné, několikaprocentní úspory, ale v mnoha odvětvích.

V eurovolbách strany, propagující zelená témata, příliš neuspěly. V roce 2019 si přitom připsaly historicky nejlepší výsledky a ještě v roce 2021 v Německu Zelení bodovali nejlépe ve své historii. Co se mezitím stalo, že se voliči od těchto myšlenek odvrátili?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak poslouchejte lidičky, už toho mám dost., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 23.07.2024 10:48:00
V Kuvajtu hoří celé roky milióny pneumatik a nic se neděje. Nelegálně se kácí milióny hektarů pralesa a nic se neděje. V Indii, Pákistánu, Číně a dalších zemích těžký průmysl bez základních ekologických principů zamořuje ovzduší těžkými kovy a splodinami a nic se neděje. Z oceánů se staly skládky jaderných odpadů a všeho možného a nic se neděje. Všude hromady odpadních ropných produktů ve formě jednorázových obalů a plastů a nic se neděje. Všude vybuchují milióny kusů munice, jejichž spaliny znehodnocující půdu i ovzduší a nic se neděje. Politici a pracháči si lítají do supermarketu v tryskáči, Američani každý pět aut s obsahem motoru jako kamión a nic se neděje. Mohl bych pokračovat ještě dlouho, ale na to, aby jsme si uvědomili, že je evropský Greendeal obrovský podvod to snad stačí. Smetánka si potřebuje nacpat kapsy až k prasknutí a my budeme platit za to, že dýcháme. Pane Cilku, nezlobte se na mně, ale proč tohle od vás neslyším? Taky jste podlehl ideologii klimatismu? Vy? Ten který ještě nedávno prohlašoval, že my, Evropané nemáme sebemenší vliv cokoliv s klimatem udělat? Co se děje? Krátkozrakost nebyla vaší normou. Já ty kecy odmítám z důvodu zdravého rozumu, který mi ještě nikdo zaplaťpánbůh nevzal.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

21:20 „Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

Někdejší úspěšná lidovecká politička Klára Liptáková letos změnila politický dres přestupem k PRO. D…