Válek ujišťuje občany, že je s léky vše v pořádku. Realita od lékařky, které už to stačilo

25.07.2024 20:15 | Rozhovor

„Zdaleka se nejedná jen o zubaře. Psychiatr nebo dokonce odbornost dětský psychiatr je – s trochou nadsázky - snad jen iluzí. Je problém s nedostatkem očních lékařů…., popisuje situace v českém zdravotnictví jihočeská lékařka, kandidátka koalice STAČILO! a lídr jihočeské krajské kandidátky, Kateřina Jirousová. Rozebrala situaci ohledně některých léků a vysvětlila také, jak to vidí s lékaři z mimo unijních zemí. Nevynechala ani Green Deal a dostala se i do Francie a Velké Británie.

Válek ujišťuje občany, že je s léky vše v pořádku. Realita od lékařky, které už to stačilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Paní doktorko, už v minulém rozhovoru jste se vyjadřovala k situaci v našem zdravotnictví, konkrétně k nedostatku některých léků. Nastala nějaká změna? Co Vás ve zdravotnictví třeba v posledních týdnech „překvapilo“? A čeho se třeba Vy, jako lékařka, obáváte? 

Výpadek léků na trhu bez adekvátní náhrady je řekněme takový trapný „standard“ dnešního zdravotnictví. Bohužel. Nadstandardem by bylo, pokud by ministr zdravotnictví a jeho rezort dělali to, co mají. 

Co se týče nedostatku léků, tak problémem je nejen výpadek samotného léku, ale i lékové formy. Tzn. třeba antibiotika ve formě sirupu. Dalším problém, se kterým se setkávám je, že není k dispozici daná „síla“ onoho léku. Pacient pak místo 1tbl ráno, jich musí sníst třeba 5 nebo naopak musí tabletku velikosti hrášku čtvrtit. Některé léky se navíc přestaly na našem trhu objevovat úplně a zatím to vypadá, že už se vyrábět vůbec nebudou (např. endiaron). 

Ministr Válek problém bagatelizuje, naopak dokonce ujišťuje občany, že vše je v pořádku a léků nebo jejich alternativ je dostatek. Naštěstí (nebo spíše bohužel) se pak smutnou pravdu dozvědí lidé v lékárnách, které mnohdy po celém okrese objíždějí, ve snaze sehnat lék na předpis. Je to ostudné, nehodno 21. století. Ministr si také pochvaluje nastavení nových pravidel pro hlášení výpadků ze strany firem. Farmaceutické firmy by měly včas hlásit přerušení dodávek a u problematických léků (omezeně dostupných) mají zajistit jejich dodávku ještě měsíc či dva. To ale také nefunguje, firmy buď výpadky nehlásí, nebo je hlásí pozdě. 

Ptáte se, co mě ve zdravotnictví překvapilo. Nikdy mě nepřestane překvapovat nebo udivovat, že máme dostatek peněz na nákup munice pro cizí válku nebo nákup stíhaček, které možná ani nikdy neuvidíme, a u nás v ČR se pak musí dělat sbírky na léčbu pro dětské pacienty. To je naprostá ohavnost, a i když je to dnes téměř standardem, tak já se s tím nikdy nechci smířit. Toto se musí změnit na všech úrovních – od Evropského parlamentu počínaje. 

Mé obavy jsou jasné. Bojím se, že způsobem, jakým je dnes veden rezort zdravotnictví, (ale bohužel nejen ten, takových neumětelů jako je ministr Válek máme plnou Strakovku) se budeme s úrovní zdravotní péče spíše vracet v čase, než abychom postupovali vzhůru. Přála bych si, aby se kvalita i úroveň poskytované péče stále zvyšovala. Abychom využívali a byli schopni nakupovat a vybavovat nemocnice či ordinace lékařů tou nejmodernější možnou technikou. Aby diagnostika byla co nejrychlejší a léčba co nejefektivnější. Aby byl dostatek schopných a kvalitních lékařů, nebyly výpadky léků, aby fungovalo zdravotnické zásobování, aby dostupnost lékařské péče nebyla jen prázdným slovem. Aby nebyly dlouhé čekací doby na vyšetření, aby nezanikaly menší lékárny v obcích a zisky pak nezískávaly pouze velké řetězce. Je toho spoustu, co by se mělo změnit. V první řadě se musí změnit ministr a celá vláda!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Skvěla práce pěti koalice !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 26.07.2024 9:43:31
Kde budeme jezdit pro penicilin ? Bohatí voliči a politici pěti koalice asi na Kubu do Dubaje atd .A důchodci a ti s podprůměrným platem asi budou mít smůlu a to není jen penicilín !! Hlavně že máme na letadla a tanky Nadto se snižuje jejich spolehlivost, a tudíž se plánuje zkrácení jejich životnosti. Kongresman Gaetz nazval letoun F-35 dokonce slovem "100 million dollars paperweight", tedy "těžítko za 100 milionů dolarů". Což má pro nás hned dvě zásadní konotace: 1) F-35 je fakticky nebojeschopný šrot. 2) pokud dle amerického ministra obrany stojí jedna F-35 cca 100 milionů dolarů, což je při aktuálním kurzu cca 2,3 miliardy Kč, tak jak je možné, že my kupujeme jeden kus za 6,25 miliardy Kč? Koukám, že F-35 je nejoblíbenější holkou v alianci zejména pro lobbisty, kteří si na tomhle šíleném obchodu museli neskutečně namastit kapsu. J

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

21:20 „Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

Někdejší úspěšná lidovecká politička Klára Liptáková letos změnila politický dres přestupem k PRO. D…