Zelená hrůza. O životní prostředí vůbec nejde. Zemědělec Jandejsek vysvětluje skutečné zájmy

28.06.2024 11:28 | Rozhovor

„Nyní nastavený Green Deal je cestou do pekel, kdy zchudne celá Evropa,“ říká exprezident Agrární komory ČR, jeden z nejvýznamnějších českých potravinářů a člen Klubu 2019, Zdeněk Jandejsek. Ohledně zemědělství v této souvislosti varuje před snížením soběstačnosti a zhoršením kvalitní výživy pro obyvatele EU. Dostal se i k zemědělským protestům a ohledně výsledků evropských voleb zmínil rezignaci vlády. Vyjádřil se i k předvánoční tragédii na Filozofické fakultě.

Zelená hrůza. O životní prostředí vůbec nejde. Zemědělec Jandejsek vysvětluje skutečné zájmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Jandejsek

Pane inženýre, vraťme se k nedávným volbám do Evropského parlamentu. Jak hodnotíte výsledky? Nejprve si je rozeberme na evropské úrovni…

Volby na evropské úrovni přinesly viditelné změny ve prospěch opozice ve většině zemí a zelená hrůza ve většině zemí oslabila. Zda to bude stačit k posunu kormidla k racionalitě, zatím nelze jednoznačně vyhodnotit. Bude záležet na tom, jak budou sestaveny frakce a jaké bude vedení evropských orgánů. Pokud se má něco změnit, musí z Evropské unie zaznít hlasy o zrušení emisních povolenek, se kterými se obchoduje. A z velké části, ne zrušit, ale vydatně zredukovat zelený úděl.

Co Green Deal může do budoucna konkrétně pro zemědělství znamenat?

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 19842 lidí

Green Deal, pokud bude uplatňován v „Timmermanském“ blouznění, přivede Evropu ke snížení soběstačnosti, ke snížení úrodnosti půd a k dovozu méně kvalitních potravin, v podstatně nižších standardech, než vyrábí Evropská unie v současné době. Nyní nastavený Green Deal je cestou do pekel, kdy zchudne celá Evropa. Podstatně se zhorší kvalitní výživa obyvatel Evropské unie, což bude ovlivňovat i zdravotní stav. Současně nastavený Green Deal nemá nic společného s ochranou životního prostředí. Pouze zhorší kvalitu života a životní úroveň obyvatel EU.

Právě STOP Green Dealu bylo jedním z požadavků zemědělců, kteří vyjeli v únoru s traktory na protest do Prahy. Takže jaký je vlastně vývoj zemědělských protestů? Poslední, který měl být těsně před volbami, zástupci Agrární komory odvolali. Prý chtěli uklidnit situaci po atentátu na slovenského premiéra… Co tedy bude dál?

Současné vedení Agrární komory není schopno zorganizovat protest, který by přiměl vládu k řešení těžké situace zemědělců, protože kolaborují s vládou a ministrem zemědělství. V době, kdy byl ještě vegetační klid, odmítlo ústy viceprezidenta Agrární komory a současně předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy sjednotit protest s odbory. V současné době mají zemědělci napilno, začaly žně, a budou těžko vstřícní k úředníkům na teplých židlích, kteří pro svůj cech nehnuli ani brvou.

Vraťme se ještě k těm výsledkům evropských voleb, co dle vašeho pohledu vzkázali voliči naší vládě?

Voliči dali vládě najevo, že její hospodářská politika neřeší potřeby občanů, ale zájmy loutkovodičů. Vládní strany získaly podporu pouze  zhruba 40 procent voličů a měly by tedy odstoupit. Pokud spočítáme mandáty, které získaly, je jich pouze devět, opozice jich získala dvanáct. To je na rezignaci vlády.

Vy sám jste byl na kandidátce STAČILO! a z 21. místa jste se díky preferenčním hlasům dostal na místo páté. To je bezesporu úspěch. Půjdete tedy se STAČILO! i do parlamentních voleb?

Co se týká mé další angažovanosti, nemám žádnou ambici se v politice etablovat. Jsem však připraven pomoci novému subjektu STAČILO! do krajských i do parlamentních voleb. Informovanost občanů o fungování Bruselu a vládnutí domácí garnitury je nedostatečné. Občané musejí dostat relevantní informace o demoliční politice vlády i současných manipulátorů Evropské unie, která zatím prosazuje obrat unie k zaostávání, a tím snižování životní úrovně nás všech.

Mimochodem, co říkáte na to, že sněmovna schválila korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině?

Schválení korespondenčních voleb pro Čechy žijící v cizině, sněmovní stodevítkou, je důkaz toho, že současná garnitura nechce, aby občané žijící v České republice rozhodovali o vlastním směrování země. Snaží se nadcházejícími parlamentními volbami ovlivnit politiku ve svůj prospěch, a to voliči, kteří v naší zemi nežijí a současně vytvořit prostor k manipulaci s hlasy ze zahraničí.

Velké emoce, zcela pochopitelně, stále budí nedávná tragédie na Filozofické fakultě. Z některých míst zaznívají hlasy, že policie selhala a že by měl odstoupit jak policejní ředitel, tak ministr vnitra. Jaký vy na to máte názor?

Zprávy, podávané médii k neštěstí na Filozofické fakultě, byly podle současných informací pozůstalých neúplné a nedostatečné. Je nezbytné jednoznačně vyhodnotit postupy policie a nezatajovat žádné skutečnosti, které v budoucnu mohou zvýšit profesionalitu zásahu. Pokud se závažná pochybení prokážou, měl by odstoupit ministr vnitra a odpovědní policisté by měli být postaveni mimo službu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 31 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Klimatické náboženství je pro Evropany zkratka do bídy a hladomoru, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 28.06.2024 11:46:11
Mocní, kteří ho stalinisticky prosazují pod falešnou vlajkou Green Dealu, měli být už dávno v klepetech.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Takový český Biden.“ Markéta Šichtařová ukázala na Drahoše. Ano, také kandiduje

18:21 „Takový český Biden.“ Markéta Šichtařová ukázala na Drahoše. Ano, také kandiduje

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Před poslední prezidentskou volbou u nás Václav Klaus rezolutně odmítl …