Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

25.04.2024 13:05 | Tisková zpráva

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného odpadu v Děčíně. Technické služby mají proto ve svém areálu Pískovna novinku, je jí překládací stanice na tříděný plastový odpad s lisovacím tlakem 70 tun. Nyní funguje ve zkušebním provozu.

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

"Pořizovali jsme ji kvůli zkapacitnění přepravy. Dnes díky této technologii vozíme 6 až 7 tun v jednom kontejneru. Na jeden svoz, který zahrnuje auto a vlek pak na třídící linku do Teplic odvezeme 12 až 14 tun, oproti dřívějším cca 4 tunám," uvádí Petr Thieme, vedoucí provozu Technických služeb Děčín.

Snížil se tak počet cest, které je s odpadem na třídící linku nutné absolvovat. V současné chvíli stačí jedna jízda týdně. Menší je pak také hluk a nepořádek na překladišti ve sběrném dvoře. „Je skvělé, že technické služby modernizují svůj provoz, a tím zefektivňují celý proces svozu a likvidace odpadů ve městě. A v neposlední řadě, snížením frekvence přepravy plastů na třídící linku do Teplic, se celý proces i zlevňuje“, dodává Anna Lehká, náměstkyně primátora.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 23583 lidí

Ke svozu tříděného odpadu z kontejnerů rozmístěných po městě používají technické služby dva typy aut. Když sváží více druhů odpadu najednou, má auto v nákladním prostoru předělovací desku, díky které zůstane odpad separovaný. Není tomu tedy tak, že by docházelo k míchání odpadů z jednotlivých odpadových nádob.

Pokud se plasty, papír, kov nebo jiné složky, které je možné vytřídit, dostanou na skládku Orlík, kam město Děčín odváží směsný komunální odpad, je to pouze z toho důvodu, že byl již součástí obsahu právě černých popelnic, tedy nebyl správně vytříděn.

Kde končí ostatní tříděný odpad?
Papír a lepenka: jsou odváženy na třídící linku do Teplic.
Sklo: převáží technické služby na recyklační linku, kde je přeberou MP Suroviny s.r.o.
Bio: končí na kompostárně v nedalekých Chudeřicích.
Kovy: se vyváží na další recyklaci do Kovošrotu v České lípě.
Oleje: jsou odváženy do bioplynové stanice v Ústí nad Labem, kde se z nich vyrábí energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.