Frýdek-Místek: Další městská budova je opravena, zrekonstruovali jsme domov pro seniory

13.09.2024 22:09 | Tisková zpráva

Senioři ve Frýdku-Místku se dočkají vysokého komfortu v nově zrekonstruované budově. Objekt z roku 1935 ve Školské ulici již technicky ani dispozičně nevyhovoval. Budova se proto dočkala kompletních oprav za 51 milionů korun.

Frýdek-Místek: Další městská budova je opravena, zrekonstruovali jsme domov pro seniory
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Frýdek-Místek zajistil pohodlné bydlení pro seniory ve zrekonstruovaném domově ve Školské ulici. Druhé pracoviště městského zařízení již po mnoha stránkách nevyhovovalo. Uživatelé se tísnili ve vícelůžkových pokojích, které navíc neměly vlastní sociální zařízení.

„Cílem rekonstrukce bylo maximalizovat uživatelský komfort pro klienty, nabídnout jim důstojný prostor k bydlení, také jim zvýšit soukromí a zajistit odpovídající prostředí pro aktivní trávení volného času,“ uvedl náměstek primátora pro investice, finance, rozpočet, útvar hlavního architekta a majetkoprávní vztahy města Jiří Kajzar (Naše Město F-M). Toho stavu se díky citlivé a promyšlené přestavbě podařilo nad očekávání dosáhnout, i přesto, že šlo o velmi náročnou rekonstrukci i z časového hlediska.

Pokojů méně, ale komfortnějších

Původně objekt obývalo maximálně 40 klientů v 3- a 4lůžkových pokojích, což nevyhovovalo potřebám seniorů a standardům bydlení. Rekonstrukcí vznikly pokoje pro 27 osob, které budou bydlet v 15 pokojích 1lůžkových a 6 pokojích 2lůžkových. Úpravou dispozic došlo k žádoucímu zrušení společného hygienického zázemí pro všechny klienty na chodbě. Nově je sociální zařízení umístěno přímo do pokojů, a to většinou tak, že jedno slouží pro 2 pokoje. Na každém patře se nachází společenská místnost. V přízemí objektu se nachází další velká místnost pro společenské akce, v suterénu je umístěna aktivizační místnost určená pro externí služby, například fyzioterapeuta či maséra, naproti pak zázemí pro ošetřující lékaře.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7140 lidí

„Mysleli jsme samozřejmě i na zaměstnance, pečovatele, pro které je zajištění hygieny klientů náročnou činností, a proto ji potřebují vykonávat v odpovídajícím zázemí, s dostatkem prostoru a moderního vybavení,“ uvedl náměstek primátora pro sociální péči, sociální služby, zdravotnictví, protidrogové aktivity a prevenci Marcel Sikora (SPOLU). Na každém patře se nachází sesterna a extra prostorná centrální koupelna s masážní vanou pro klienty. V suterénu mají zaměstnanci k dispozici prostorné šatny se sprchami.

Budova byla zvýšena o jedno patro a o funkční podkroví pro umístění technologií, původní střechu v havarijním stavu nahradila nová členitá valbová střecha. Byly provedeny kompletní instalace vnitřních rozvodů, nová přípojka splaškové kanalizace, podlahy a stropní konstrukce.

„Domov je nyní kompletně klimatizovaný a vybaven novým nábytkem. Součástí stavby byla úprava zpevněných ploch v areálu a vyčištění pozemku od nepotřebných objektů. Chystáme také novou zahradu,“ potvrdil ředitel domova Petr Kuchta. Dům je stavebně připraven pro možné případné umístění fotovoltaiky a slouží v něm nový evakuační výtah. V suterénu pak nový výměník tepla, na který je napojen nejen domov, ale i okolní objekty.

Celkové náklady na rekonstrukci činí 51 milionů korun včetně DPH, z toho necelých 22 milionů korun uhradila dotace z programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb Ministerstva práce a sociálních věcí. „Domov bude nově registrován s přívlastkem se zvláštním režimem, bude tak moci poskytovat služby pro klienty s Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demencí,“ doplnil náměstek primátora Marcel Sikora.

Rekonstrukce respektuje architekturu původní stavby Jaro Čermáka

Budova domova ve Školské z roku 1935 je jednou ze staveb uznávaného architekta Jaro Čermáka. Čermák byl letos radnicí oceněn in memoriam Cenou města Frýdku-Místku (více ZDE). „Zdařilá rekonstrukce plně respektuje původní vzhled a architekturu domu,“ dodal náměstek Jiří Kajzar.

Frýdecko-místecká radnice cílí na rozšíření péče o seniory a aktuálně intenzivně připravuje lokalitu Berlín II pro výstavbu Alzheimer centra a Léčebny dlouhodobě nemocných, které plánují soukromí investoři, a vlastní objekt Domovinky. Součástí budou také bytové domy. V oblasti zvané Berlín II tak vznikne nová čtvrť s širokou nabídkou sociálních služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Blíží se Food Truck Festival. Slibuje gurmánské zážitky i zábavu

7:31 Zlín: Blíží se Food Truck Festival. Slibuje gurmánské zážitky i zábavu

Přes dvacet food trucků si udělá zastávku na náměstí Míru ve Zlíně. Stane se tak v rámci dalšího roč…