Frýdek-Místek: Stravenky - lidé bez domova sbírají odpadky ještě častěji

30.07.2024 16:48 | Tisková zpráva

Lidé bez přístřeší ve Frýdku-Místku tráví úklidem veřejného prostranství více času. Úklidový den navíc přibyl díky velkému zájmu lidí z ulice a následnému navýšení dotace města. Z té dostávají za odměnu potravinovou stravenku.

Frýdek-Místek: Stravenky - lidé bez domova sbírají odpadky ještě častěji
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Uklízeči z řad lidí bez domova jsou od letních prázdnin ještě aktivnější. Na čistotě veřejných prostranství ve Frýdku-Místku pracují už pár měsíců a nyní si přidali úklidový den navíc.

Právě díky jejich velkému zájmu o tuto činnost, město navýšilo dotaci a díky tomu se úklidové práce rozšířily na dva dny v týdnu.

„Lidé, kteří se zapojují, nasbírají na veřejných prostranstvích poměrně hodně odpadků. Projekt má několikanásobný efekt – zapojení lidí bez domova, úklid města i výchovný charakter, protože tito lidé pak sami nedělají nepořádek. Zapojujeme lidi bez domova do pracovního procesu, kde získají nebo si obnoví pracovní návyky. Za práci dostanou odměnu – stravenku, za kterou si mohou koupit potraviny, ale není za ni možné pořídit alkohol,“ upřesnil náměstek primátora pro sociální péči, sociální služby a zdravotnictví, protidrogové aktivity a prevenci Marcel Sikora (SPOLU).

V období od února do června 2024 se do projektu Stravenka F-M zapojilo 30 lidí bez domova. Uskutečnilo se celkem 16 úklidů, během kterých nasbírali 141 pytlů odpadků a 3 plné kontejnery většího odpadu.

„Chceme srdečně poděkovat městu Frýdek-Místek za podporu a poskytnutí individuální dotace, díky které může tento projekt probíhat. Vaše podpora nám umožnila nejen zlepšit čistotu našeho města, ale také zapojit a podpořit lidi bez domova,“ hodnotí projekt Jan Savický, vedoucí střediska Bethel, pobočky organizace Slezská diakonie, která lidi bez domova k úklidu svolává. 

Paradoxně se stále ve městě objevují místa zaneřáděná odpadky lidí bez domova nebo sociálně nepřizpůsobivých.

„Reagujeme pružně a vysíláme co nejdříve po zjištění nebo oznámení na místo technické služby, aby místa daly do pořádku. Tímto bych chtěl apelovat na skupinky lidí, kteří pořádají například piknik u řeky, aby nezapomínali dávat využitá místa do původního stavu,“ uvedl náměstek primátora pro územní plánování a rozvoj, stavebně správní činnosti, ekonomický rozvoj a podnikání, dotace a integrované teritoriální investice a životní prostředí a zemědělství Lukáš Slíva (SPOLU).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…