Hodonín: Slouží u městské policie od jejího založení. Je tomu třicet let

07.10.2022 14:27 | Tisková zpráva

V červnu letošního roku uplynulo 30 let od založení městské policie. Z šesti strážníků, kteří byli u jejího zrodu, jsou v aktivní službě stále čtyři – Stanislav Svoboda, Libor Kaňovský, Ladislav Petrželka a Pavel Konrád. Strážníky spolu s ředitelem městské policie Jindřichem Vašíčkem a jeho zástupcem Ivem Stahalou přijal včera na radnici starosta města Libor Střecha, který ocenil jejich dlouholetou a věrnou službu pro město a veřejnost.

Hodonín: Slouží u městské policie od jejího založení. Je tomu třicet let
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Začátky městské policie nebyly vůbec jednoduché, ba některé byly z dnešního pohledu až úsměvné. „Nebyly vysílačky ani mobilní telefony a strážníci se o oznámeních dozvěděli tak, že po přijetí telefonického oznámení byla rozsvícena lampička umístěná do okna. To byl signál, že se strážníci mají stavit na služebně a převzít si informace,“ vzpomíná ředitel městské policie Jindřich Vašíček, který nastoupil k městské policii přibližně o rok později.

Městská policie byla založena 4. června 1992 vydáním obecně závazné vyhlášky. Mít městskou policii ve městě velikosti Hodonína je nezbytné. „Jsou to lidé, kteří se o nás starají ve dne v noci, zabezpečují primární péči důležitou pro pořádek ve městě a jeho chod,“ zdůraznil starosta města Libor Střecha. „Jsem rád, že v Hodoníně máme městskou policii s takovými členy, jež jsme právě ocenili“, řekl starosta. Z jeho rukou strážníci převzali pamětní plaketu se znakem a vyrytým jménem, drobné dárky a finanční odměnu za 30 let ve výkonu služby.

V době vzniku měla městská policie šest strážníků. Dnes v ní slouží 28 strážníků, pět civilních pracovníků – většinou jako obsluha u kamer, a dva asistenti prevence kriminality. V průběhu uplynulých let se měnilo i sídlo městské policie, dokonce třikrát. Nejdříve sídlila velmi krátce na Masarykově náměstí v budově dnešního Regionálního centra, poté naproti na adrese Masarykovo náměstí 6 a od roku 2001 našla nové sídlo ve Dvořákově ulici 3.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …