Hradec Králové: Hlasování k projektům participativního rozpočtu

16.09.2024 7:17 | Tisková zpráva

Pro(buď) Hradec, tak se nazývá první ročník participativního rozpočtu, ve kterém se sešlo ke konci května letošního roku 49 návrhů projektů od Hradečanů na zatraktivnění některých míst ve městě. Část z nich ale nesplnila podmínky a občané tak budou moci vybírat z 21 projektů.

Hradec Králové: Hlasování k projektům participativního rozpočtu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Od 16. září do 20. října bude spuštěno hlasování, ve kterém obyvatelé města rozhodnou o vítězných projektech, které město následně i zrealizuje. Hlasování bude probíhat přes aplikaci Munipolis a na webové stránce ZDE. Město vyčlenilo na tyto projekty v letošním roce celkem deset milionů korun.

„V průběhu podávání návrhů byl k dispozici koordinátor participativního rozpočtu, který je s navrhovateli v kontaktu. Obeznámeni byli i ti, kteří nesplňovali podmínky. Celkem tedy bude možné vybírat z 21 navržených projektů. O tom, který projekt se uskuteční, rozhodnou nyní sami občané pomocí hlasování přes aplikaci Munipolis i přes webovou stránku www.probudhradec.cz. Hlasování bude probíhat mezi 16. zářím a 20. říjnem,“ říká náměstek primátorky odpovědný za oblast IT a digitalizaci Pavel Vrbický. „Do hlasování se bude moci zapojit každý, kdo ve městě pracuje, studuje nebo bydlí a dosáhl věku 15 let,“ dodal.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7557 lidí

Projekty jsou rozděleny do dvou kategorií. Pro malé jsou nachystány čtyři miliony korun a pro velké je vyčleněno šest milionů. V každé kategorii bude možné udělit pět kladných hlasů a dva záporné. Návrhy, které obdrží 33 % negativních hlasů ze všech hlasů, odevzdaných projektu, uskutečněny nebudou.

Vítězné projekty, které budou známy už koncem října, budou zrealizovány do dvou let. Práce na některém z menších projektů by mohly být zahájeny ještě letos. Vybraný projekt musí být přístupný veřejnosti po většinu dne a bez finančních nákladů, musí být přínosný nejen pro město, ale i pro občany.

Čtyřmilionová částka, vyčleněná na malé projekty, se bude týkat těch, jejichž realizace, provoz a údržba na první rok by měla být v součtu minimálně 20 tisíc korun včetně DPH a neměla by přesáhnout částku 400 tisíc korun včetně DPH. Velké projekty, které zahrnují provoz a údržbu na první rok a jsou v součtu minimálně 400 tisíc korun včetně DPH a nepřesáhnou částku dva miliony korun včetně DPH, mají vyčleněno šest milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

22:41 Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

Před startem nové sezony extraligových hokejistů Mladé Boleslavi navštívil zimní stadion primátor Ji…