Hradec Králové: Sdílené elektrokoloběžky končí, prim hrají kola

16.09.2024 19:10 | Tisková zpráva

Sdílené elektrokoloběžky, které se v Hradci Králové pokoušely usadit, už podruhé neuspěly. V prvním případě provozovatele odradila nová vyhláška týkající se zpoplatněného užívání veřejného prostranství, nyní stojí za jejich odchodem především klesající zájem Hradečanů o tuto službu.

Hradec Králové: Sdílené elektrokoloběžky končí, prim hrají kola
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Město se s provozovatelem, společností TO-MI electro, domluvilo na ukončení dohody o pravidlech provozu. Koloběžky tak z Hradce kompletně zmizely.

Elektrokoloběžky se do Hradce Králové vrátily po necelých třech letech. V roce 2021 město upravilo vyhlášku o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, která stanovila poplatek pro stanoviště sdílených dopravních prostředků na tři koruny za metr čtvereční za den. Předchozí provozovatelé, se kterými se město chystalo podepsat memorandum o spolupráci, nakonec ze svého záměru ustoupili. Letos společnost TO-MI electro s městem podepsala dohodu o pravidlech provozu a elektrokoloběžky byly na jaře opět součástí hradeckých ulic. „Zkusili jsme to, ale bohužel se celá věc nepotkala s našimi původními plány a představami. Chtěli jsme ulehčit dopravě a dát prostor koloběžkám jako jednomu z udržitelnějších způsobů pohybu po městě. S provozovatelem jsme vyjednali přísná pravidla, která měla zaručit, že budou koloběžky provozovány odpovědně a nebudou překážet běžnému provozu. Po několika měsících jsme však došli k závěru, že spolupráce nesplňuje očekávání jak města, tak i uživatelů, kteří tento dopravní prostředek postupně přestávali využívat,“ říká náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Po vzájemné dohodě se město s provozovatelem dohodlo na ukončení spolupráce.

U Hradečanů jasně zvítězilo využívání sdílených jízdních kol. „Po městě je nyní rozmístěno 250 kol společnosti nextbike v novém městském vizuálu. Uživatelé je najdou na určených parkovištích na frekventovaných místech. Zhruba šedesát těchto stanovišť je na pozemcích města, dalších pár desítek na soukromých pozemcích, jako jsou například obchodní centra,“ popisuje náměstek Řádek. Radnice provoz podporuje částkou přibližně 300 tisíc korun měsíčně, přičemž konečná výše podpory závisí na počtu výpůjček. Díky tomu mohou lidé mechanická sdílená kola využívat každých prvních patnáct minut jízdy zdarma. Koncem srpna se k těmto kolům přidala také elektrokola, kterých je po Hradci na tři desítky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

22:41 Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

Před startem nové sezony extraligových hokejistů Mladé Boleslavi navštívil zimní stadion primátor Ji…