Jihlava: Historické jádro města bude mít regulační plán

17.10.2024 13:34 | Tisková zpráva

Regulační plán bude stanovovat využití jednotlivých pozemků v Městské památkové rezervaci i v její těsné blízkosti a určovat pravidla pro organizaci plochy a prostoru. Dále bude řešit například prostředky k oživení centra města, kde má veliký potenciál hradební parkán, budou se ale také hledat typy veřejných prostranství, která dnes v centru chybí.

Jihlava: Historické jádro města bude mít regulační plán
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Radní města Jihlavy schválili uzavření smlouvy se společností UNIT architekti s.r.o., která má pro historické centrum města zpracovat regulační plán. Ten bude stát přes pět milionů korun bez DPH a měl by být hotový přibližně v roce 2027. Před vydáním jej ještě musí schválit Ministerstvo kultury.

„Regulační plán dá všem jasné mantinely, co se v  historickém centru dá stavět či upravovat a za jakých podmínek. V současné době to závisí pouze na rozhodnutí památkářů, investoři tudíž přesně neví, na co se připravit. Regulační plán chceme udělat tak, aby zdejší historické hodnoty respektoval, ale aby byl zároveň přívětivý pro rozvoj města,“ uvedl náměstek primátora pro oblast MPR Martin Laštovička.

Kromě nastavení regulace pro zástavbu a veřejná prostranství bude důležité zajistit pravidla také pro technickou infrastrukturu, jako jsou trafostanice nebo přípojky, které budou muset reagovat na charakter místa, ve kterém budou uloženy. Zaměří se také na modrozelenou infrastrukturu, kde budou regulativy podporovat například zasakování dešťové vody v rámci nezpevněných ploch.

Jednoduše přehledný

Důraz bude kladen také na samotnou přehlednost regulačního plánu a jeho jednoduchou čitelnost, tedy dobrá grafická znázornění, jasné vyjadřování komplikovaných jevů a formulování regulačních podmínek a definic pojmů. Jako příklad dostali zpracovatelé územní plán Nepomuk, který má vlastní přehledné grafické a textové části (plán je veřejně přístupný na stránkách urad.nepomuk.cz).

Během zpracování regulačního plánu bude mít možnost se zapojit také veřejnost. Zpracovatel bude muset nejprve analyzovat současné problémy a potřeby různých skupin, které historické centrum využívají. O participativních schůzkách budeme informovat prostřednictvím Ježkových očí i na sociálních sítích města. Nutné je zmínit také to, že regulační plán bude platit pro budoucí záměry, současný stav zůstane zachován, případně jeho změny budou záležet na vůli samotných majitelů.

Problém se solárními panely

Diskuzi o nutnosti vytvořit regulační plán rozvířilo mimo jiné také navýšení cen energií po začátku ukrajinské války, kdy se mnoho majitelů nemovitostí rozhodlo pro instalaci solárních panelů. Poskytovatelé ale často bez ohledu na zákon o státní památkové péči majitelům nabízí sice rychlé, ale často nezákonné řešení. Zákon totiž uvádí, že nejen domy v památkové rezervaci, ale také ty v jejím ochranném pásmu, si před stavbou či změnou stavby musí vyžádat rozhodnutí či závazné stanovisko úřadu obce s rozšířenou působností.

Na to nedávno upozornil také ředitel Národního památkového ústavu v Telči Libor Karásek: „V posledních měsících se bohužel s těmito případy setkáváme poměrně často. Neznalost zákona ale neomlouvá a projednávání nepovolených solárních zařízení je nepříjemné pro jejich vlastníky i pro památkáře a pracovníky stavebních úřadů. Obzvlášť v případech, kdy vlastníci zjevně jednali v dobré víře a spolehli se na serióznost firmy, u které si montáž „na klíč“ objednali.“

Instalace fotovoltaiky bez souhlasného závazného stanoviska orgánu památkové péče se pak stane důvodem pro zahájení řízení o odstranění stavby, a to i v případě, že povolení od stavebního úřadu nebylo potřebné.

Hodnota jihlavské MPR

Městská památková rezervace byla Výnosem ministerstva kultury vyhlášena dne 29. března 1982 a patří svou rozlohou cca 42 ha a počtem památek k nejrozsáhlejším v České republice. Přitom zákon, který umožňoval prohlašovat památkové rezervace, byl vydaný již v roce 1958 a už tehdy bylo jasné, že je jihlavské centrum památkově cenné.

Jihlava tedy na vlastní památkovou rezervaci čekala neuvěřitelných 30 let. Během té doby již bylo zahájeno zpracování regulačních plánů, probíhal zde průzkum za účelem památkového vyhodnocení, Jihlava byla dokonce usnesením vlády z 11. července 1950 vybrána jako historicky výjimečně hodnotné město, do jehož péče mělo být systematicky investováno.

„Že centrum města není památkovou rezervací, překvapilo na počátku šedesátých let minulého století i samotné představitele města, kteří uvažovali o demolici Kreclu a výstavbě PRIORu. Jak nakonec jejich počínání dopadlo, silně vnímají všichni Jihlavané dodnes – PRIOR stojí a jeho výstavba dokonce probíhala „na poslední chvíli“, a to právě v roce 1982, v době prohlášení centra Jihlavy památkovou rezervací,“ doplnil náměstek primátora pro oblast Městské památkové rezervace Martin Laštovička.

Regulace i za MPR

Regulační plán se však bude zabývat i širším územím centra města, tedy ještě dalšími hodnotnými místy navazujícími na MPR. Celkově se jedná o cca 75 ha. Hranice řešeného území je vedena na jihu ulicí U Dlouhé stěny, dále na západě ulicí Fibichova přes náměstí před Dělnickým domem směrem  na sever k ulici Vrchlického, zahrnuje Smetanovy sady a ulici Tolstého, severovýchodním směrem až k ulici Na Stoupách, kde se stáčí k jihu k Březinovým sadům, kde je hranice společná s hranicí MPR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Pardubice: Mobilní hra "Pardubická dopravní záhada" přilákala stovky účastníků, oceněno bylo 30 dětí

16:48 Pardubice: Mobilní hra "Pardubická dopravní záhada" přilákala stovky účastníků, oceněno bylo 30 dětí

Během letošního léta se mohli děti i dospělí zapojit do interaktivní mobilní hry "Pardubická dopravn…