Jihlava investuje miliony do úsporného osvětlení

15.08.2024 22:09 | Tisková zpráva

V letošním roce Jihlava investuje bezmála pět milionů do výměn svítidel veřejného osvětlení. Nejvíce investovala v roce 2023, a to přes 37 milionů.

Jihlava investuje miliony do úsporného osvětlení
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Radní města Jihlavy schválili na svém srpnovém zasedání dodavatele výměny svítidel veřejného osvětlení v ulicích S. K. Neumanna, Lípová, Rantířovská, Humpolecká a Fritzova, a to za 1 761 642 korun. Celkově se při této akci ještě do konce tohoto roku vymění 155 kusů svítidel, která ušetří přes 300 tisíc ročně.

V letošním roce se svítidla stihnou ještě vyměnit v celém Henčově a dále také při rekonstrukcích ulic Seifertova, Bří Čapků, Ke Skalce nebo Hybrálecká či na Červených domcích. Celkově se tak v letošním roce plánuje do výměn svítidel investovat téměř pět milionů korun.

Nejinak tomu bylo v minulých letech, kterým vévodí minulý rok, kdy do výměn svítidel veřejného osvětlení město investovalo 37 039 751 Kč. Výši investice v tomto roce roce ovlivnilo zejména rozšíření trolejbusové dopravy do průmyslové zóny na Pávově. Nová LED svítidla od té doby jsou například v ulicích Smrčenská, Havlíčkova, Znojemská, Sokolovská či v úseku podél Zoologické zahrady Jihlava. V roce 2022 se do výměn investovalo 7 672 881 Kč, a to například v Antonínově dole či v ulicích Pod Příkopem, U Hřbitova, Pražská, Průmyslová či Brtnická.

Výměny svítidel se většinou přidružují k větším investičním akcím, celé rekonstrukce ulic tak obsáhnou nejen výměnu povrchů komunikací a obnovu vodohospodářské infrastruktury pod nimi, ale také výměnu svítidel za úspornější s LED technologií včetně stožárů, které jsou v nevyhovujícím technickém stavu. Stará svítidla mají spotřebu mezi 70 a 150 W, zatímco LED svítidla si berou pouze 20 – 70 W.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

16:48 Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

Litoměřické vinobraní bude. Celá akce se uskuteční s charitativním podtextem a proběhne již tuto sob…