Karlovy Vary: Projekt „Hvězdy spojují“ může být šancí pro karlovarskou hvězdárnu

22.09.2024 16:33 | Tisková zpráva

Město Karlovy Vary připravilo projekt modernizace Hvězdárny Františka Krejčího. Na výstavbu nového objektu a vybudování planetária hledá finanční zdroje. Jednou z možností je projekt přeshraniční spolupráce se saským městem Rodewisch „Hvězdy spojují“. Na jeho realizaci by obě města mohla čerpat dotační prostředky z fondů Evropské unie v rámci programu Interreg. Se starostkou německého města Kerstin Schöniger o tom dnes jednala karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová se svým náměstkem pro oblast dotací Lubošem Kovářem a řediteli hvězdáren obou měst.

Karlovy Vary: Projekt „Hvězdy spojují“ může být šancí pro karlovarskou hvězdárnu
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

„Modernizací naší hvězdárny jak po stavební stránce, tak z hlediska technického vybavení, bychom rádi pro Karlovy Vary získali další atraktivní prvek, kterým podpoříme cestovní ruch a přilákáme do regionu návštěvníky z obou stran hranice,“ uvedla při setkání karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

„Město Rodewisch by v rámci spolupráce chtělo zmodernizovat své stávající planetárium, aby mohlo rozvíjet další aktivity a programy hvězdárny,“ doplnila starostka saského partnera Kerstin Schöniger.

Obě města budou nyní spolupracovat na přípravě podkladů pro podání žádosti o dotaci a současně také pokračovat na projektové přípravě svých záměrů. „My již máme pro výstavbu nového objektu hvězdárny a planetária hotovou projektovou dokumentaci a požádali jsme o povolení projektového záměru. Nyní budeme upřesňovat jeho rozsah a zejména technické vybavení. Zda budeme se žádostí o dotační podporu z evropských fondů úspěšní, bychom se měli dozvědět zhruba v květnu příštího roku,“ doplnil náměstek Karlovarské primátorky Luboš Kovář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Projekt „Hvězdy spojují“ může být šancí pro karlovarskou hvězdárnu

16:33 Karlovy Vary: Projekt „Hvězdy spojují“ může být šancí pro karlovarskou hvězdárnu

Město Karlovy Vary připravilo projekt modernizace Hvězdárny Františka Krejčího. Na výstavbu nového o…