Kroměříž: Národní památkový ústav zahájil opravu budovy na Hanáckém náměstí

10.10.2024 10:23 | Tisková zpráva

Národní památkový ústav (NPÚ) dnes zahájil rekonstrukci budovy v bývalých kasárnách na Hanáckém náměstí. Nákladem 210 milionů korun ji přebuduje na sídlo dvou svých pracovišť, která nyní v Kroměříži působí v pronajatých prostorách.

Kroměříž: Národní památkový ústav zahájil opravu budovy na Hanáckém náměstí
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Jsem rád a děkuji za to, že budova bude mít po dlouhých letech opět využití, že díky NPÚ bude zveleben celý prostor a že Hanácké náměstí znovu ožije,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Třípodlažní budova patřila městu. Kroměříž ji získala od armády po jejím odchodu, posádka město opustila v roce 2004. Radnice objekt chtěla nejprve přestavět na domov pro seniory, od záměru kvůli vysokým nákladům odstoupila. Poté se neúspěšně pokoušela budovu prodat, realizovat se nepodařilo ani záměr na její přebudování na komunitní centrum, muzeum vojenství a zážitkový hostel. Zastupitelé Kroměříže nakonec v únoru roku 2020 souhlasili s prodejem budovy a okolních pozemků za symbolické čtyři koruny NPÚ.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 8345 lidí

„Nesmírně si této nabídky města cením. Je to pro nás velmi důležité,“ řekla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková. Podle ní v objektu nalezne zázemí územní odborné pracoviště, které se zabývá poznáváním, dokumentací, odbornou péčí a ochranou památek, i územní památková správa, která zaštiťuje a prakticky vede správu hradů, zámků a ostatních památek v majetku státu. Pracoviště v Kroměříži spravuje celkem 27 památkových objektů v rámci krajů Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského.

Obě pracoviště nyní působí v pronajatých prostorách. „Tuto situaci potřebujeme řešit. V opravené budově budou mít zaměstnanci dobré podmínky pro práci, vlastníci památek zde najdou příjemné prostředí pro své konzultace a budeme zde mít i vhodné prostory pro akce a programy, které posílí povědomí o památkové péči u veřejnosti,“ dodala Goryczková. V budově by mělo pracovat více než 70 zaměstnanců. Stavba by měla být dokončena v listopadu roku 2026.

„Vzpomínám si, jak jsme převzetí a rekonstrukci budovy řešili v lednu roku 2020 s tehdejším ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem. Po letech konečně maraton příprav skončil a můžeme se těšit na to, až bude stavba dokončena. Využití budovy pro potřeby NPÚ bude jistě pozitivem pro další rozvoj této části Kroměříže,“ doplnil místostarosta Karel Holík.

V budově vzniknou po rekonstrukci kanceláře, archivy a depozitáře. Počítá se také s prostorami pro přednášky a na výstavy a se zřízením návštěvnického a informačního centra, ve kterém by NPÚ propagoval hrady, zámky a další památky, které kroměřížské pracoviště na Moravě spravuje. V budoucnu by v budově měly být i konzervátorské dílny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Kroměříž: Národní památkový ústav zahájil opravu budovy na Hanáckém náměstí

10:23 Kroměříž: Národní památkový ústav zahájil opravu budovy na Hanáckém náměstí

Národní památkový ústav (NPÚ) dnes zahájil rekonstrukci budovy v bývalých kasárnách na Hanáckém námě…