Kroměříž: ZŠ Zámoraví a některé mateřské školy budou kvůli záplavám uzavřeny

16.09.2024 10:01 | Tisková zpráva

Základní škola Zámoraví a Mateřská škola Štítného budou kvůli hrozícímu zaplavení v pondělí 16. a v úterý 17. září uzavřeny.

Kroměříž: ZŠ Zámoraví a některé mateřské školy budou kvůli záplavám uzavřeny
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Obě školy se na možnou povodeň připravovaly od pátku. Stěhovaly cenné věci do vyšších pater, budovy zabezpečovaly pytli s pískem. Pomáhali jim přitom dobrovolníci z řad rodičů, za což bych jim chtěl moc poděkovat,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Z provozních důvodů budou uzavřené i MŠ Těšnovice a MŠ Trávník. „Důvodem je, že by se kvůli povodňovému nebezpečí do školek obtížně dostávaly děti i učitelky,“ vysvětlil vedoucí radničního odboru školství, mládeže a tělovýchovy Jiří Pánek. Na možné zaplavení se připravuje také MŠ Mánesova, která ale bude v pondělí ještě v provozu. Rodiče všech zmíněných škol jsou či budou informováni.

Řeka Morava dosáhla odpoledne třetího stupně povodňové aktivity. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu její hladina krátce po 17:00 vystoupala na 614 centimetrů. „V nejbližších dnech hrozí další výraznější vzestup hladiny řeky Moravy z důvodů vyššího přítoku z řeky Bečvy. Prognóza se stále mění, občané by měli sledovat aktuální situaci na městských informačních kanálech a na webu Českého hydrometeorologického ústavu,“ dodal Opatrný.

Hasiči se dnes v Kroměříži nadále potýkají s rozvodněnými menšími vodními toky, které zaplavily několik částí města. Kvůli záplavám je uzavřena silnice v ulici Kotojedská od křižovatky s ulicí Talichova až po benzinovou čerpací stanici v Kotojedech i silnice Kotojedy – Vážany. Uzavřena byla i železniční trať Kroměříž – Zborovice. Kvůli velké vodě byla odříznuta od ostatních částí města lokalita Altýře, jejíž obyvatelé byli vyzváni k evakuaci. Už v sobotu byl evakuován domov pro seniory ve Vážanech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

22:41 Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

Před startem nové sezony extraligových hokejistů Mladé Boleslavi navštívil zimní stadion primátor Ji…