Liberec: Divoká prasata v okrajových částech města

26.07.2024 10:28 | Tisková zpráva

V posledních letech se stává, že se divoká prasata vyskytují v okrajových částech Liberce i v těsné blízkosti rodinných domů. Důvodů pro změnu chování těchto divokých zvířat je mnoho a jedním z nejvýznamnějších je, že v těchto lokalitách nacházejí potravu a pocit bezpečí.

Liberec: Divoká prasata v okrajových částech města
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Vážení spoluobčané,

v posledních letech se stává, že se divoká prasata vyskytují v okrajových částech Liberce i v těsné blízkosti rodinných domů. Důvodů pro změnu chování těchto divokých zvířat je mnoho a jedním z nejvýznamnějších je, že v těchto lokalitách nacházejí potravu a pocit bezpečí.

Učiněným magnetem jsou pro černou zvěř volně přístupné skládky bioodpadu, kterých je v těsné blízkosti zahrad v okrajových částech města obrovské množství. Postačí i hromady posekané trávy, ve kterých časem tlením vzniká prostředí ideální pro vývoj larev hmyzu, které  jsou pro černou zvěř pochoutkou. Podobně fungují i odpady odkládané do prostorů kontejnerových stání mimo  nádoby popelnic.

Zakladatelé a udržovatelé těchto skládek tak nejen že porušují zákon o odpadech a další předpisy, ale současně významně přispívají k lákání divokých prasat blíže k lidským obydlím a vzniku všech problémů, které z pobytu divočáků mezi domy plynou.

Proto, pokud je naším zájmem snížit intenzitu nájezdů divokých prasat do obydlených oblastí, musí k tomu zodpovědným chováním přispět sami jejich obyvatelé. Je nutné odstraňovat skládky bioodpadu, nezakládat nové a odkládat své odpady výhradně tam, kam patří, tedy na zvěři nepřístupné plochy nebo do uzavíratelných nádob.

Myslivci černou zvěř intenzivně loví. Za myslivecký rok 2023 bylo v ORP Liberec uloveno více než 1700 kusů této zvěře. Odlov však nemůže probíhat v těsné blízkosti lidských obydlí, kde není možné dodržet bezpečnostní pravidla lovu, tedy neohrozit zdraví a životy lidí, ani jejich majetek a naopak je malá pravděpodobnost úspěšného lovu. Lov probíhá mimo zastavěná území měst a obcí. Pro zvýšení úspěšnosti lovu by bylo vhodné se vyvarovat pohybu osob ve volné přírodě v nočních hodinách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Revitalizace Teplické ulice začne v říjnu

20:31 Děčín: Revitalizace Teplické ulice začne v říjnu

Na začátku října začnou stavební práce na další etapě revitalizace Podmokel. Etapa D zahrnuje Teplic…