Hned po prvním ročníku, který se uskutečnil v roce 2010 v Praze, zamířil Grand Restaurant Festival i do dalších měst, včetně Olomouce. Letos už se ho účastní 12 krajů, 20 měst a 64 restaurací. V Olomouci jsou to restaurace A basta!, Moravská restaurace, Vila Primavesi, Trinity hotel a Alley hotel. Jen jedna z nich však má hodnocení v Maurerově výběru Grand restaurant 2012. „Není to tím, že by nebyly dobré, to naopak, ty restaurace jsou velmi kvalitní. Chybí jim ale hodnocení od návštěvníků. Buď o tom lidé neví, nebo nechtějí hlasovat, což je ale škoda, protože zrovna toto jsou restaurace, které si uznání určitě zaslouží,“ vysvětlil Pavel Maurer.
Podpořte olomoucké restaurace na www.grandrestaurantfestival.cz/uvodni-strana! Je to jedna z možností, jak v očích návštěvníků zvýšit kredit našeho krásného a pohostinného města.
Termín konání Grand Restaurant Festivalu hned po začátku roku vybrali organizátoři záměrně a hodlají jej dodržet i v příštích letech. „Je to takové mrtvé období, restauracím upadají tržby, lidé jsou přejezení z Vánoc. Proto jsme se rozhodli tuto dobu využít ke kulinářské osvětě a přiblížit lidem gastronomické nebe za mnohem nižší ceny, než je běžné,“ vysvětluje zakladatel Grand Restaurant Festivalu a autor Maurerova výběru Pavel Maurer. Dodává také, že pro rozvoj festivalu je velmi důležitá spolupráce s městy. „Bez podpory měst, ve kterých se festival koná, by určitě nemohl mít takový úspěch, jaký má. Olomouc je v tomto skvělá, je vidět, že lidi, se kterými komunikujeme, to opravdu zajímá a baví.“ Souhlasí s ním i vedoucí oddělení propagace a marketingu olomouckého magistrátu Lucie Kriklová: „Myslím, že si vzájemně vycházíme vstříc v mnoha věcech. Nám Grand Restaurant Festival pomůže svým turistickým potenciálem a my jej zase podporujeme v regionu,“ přiblížila.
Cílem dramaturgie festivalu je podpořit kvalitní českou gastronomii, která je smyslem projektu Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku. Zároveň také klade důraz na tradiční receptury s využitím lokálních a sezónních surovin. Restaurace budou mít v rámci festivalu za úkol uvařit tři pokrmy - jídlo od maminky, specialitu šéfkuchaře a Czech Specials v podobě regionální speciality.
Do pondělí 9. ledna již bylo v celé České republice objednaných 9630 ochutnávek, z nich 7837 zaplacených. Jen v Olomouckém kraji už si milovníci dobrého jídla zaplatili 195 ochutnávek na Grand Restaurant Festival.
Specialitou letošního Grand Restaurant Festivalu je i Mňam vlak, Pendolino, které v neděli 15. ledna zamíří z Prahy do Olomouce. Dvouhodinovou jízdu cestujícím zpříjemní welcome drink a zajímavé menu, které připraví šéfkuchař Jaroslav Sapík, prezident Československého svazu kuchařů. Po příjezdu do Olomouce navštíví hosté tři vybrané restaurace, a to Vilu Primavesi, Trinity hotel a Alley hotel, kde ochutnají vždy po dvou chodech degustačního menu a setkají se se šéfkuchaři. S polečně s profesionálním průvodcem si účastníci projdou i historické centrum města. Na jízdu Mňam vlakem se těší i samotný zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer. „Budu tam! Hrozně se na to těším. Musím říct, že nejen mě, ale i mé kolegy překvapilo, že z 25 jízdenek, které jsme pro tento speciální vlak připavili, se hned pár hodin po spuštění prodeje opravdu zájem projevil. Jsem si jistý, že někteří jsou opravdoví milovníci jídla a chtějí vyzkoušet i mimopražské delikatesy a některé zlákala představa poznat město, o kterém hodně slyšeli a ještě neměli možnost jej navštívit. Olomouc jsme vybrali hlavně z několika důvodů. Ideální spojení a čas strávený společně s hosty v jídelním voze, kde se můžeme seznámit, povídat a vytvořit si příjemnou atmosféru, a pak taky právě z toho důvodu, že jim ukážeme zajímavé město, kde se místní gastronomie výborně rozvíjí. Pro odlehnutí se těším, že využijeme i příjemné procházky mezi jednotlivými restauracemi, zasazenými v historických uličkách," těší se gastronomický výlet do Olomouce Pavel Maurer a uvažuje i o budoucí trase Mňam vlaku, která by mohla vézt opačným směrem, z Olomouce do Prahy. „Musíme zjistit, jestli by o to Olomoučané měli zájem. Pokud se ukáže, že ano, jsem jednoznačně pro.“
Mňam vlak však není jedinou letošní specialitou. Dobrým jídlem můžete letos podpořit i dobrou věc. Společný projekt Grand Restaurant Festivalu a Amnesty International „Svíčková s Amnesty“ měl obrovský úspěch a svíčková, jejíž koupí přispěli lidé na ochranu lidských práv v Číně, Íránu a Sýrii, v restauraci Terasa U Zlaté studně byla vyprodaná během několika dní. Dnes už není, ale i přesto můžete pomoci: www.3minutystaci.cz
K tomu, abyste se mohli zúčastnit GRAND RESTAURANT FESTIVALU, musíte mít zakoupenou festivalovou ochutnávku ve vámi vybrané restauraci na příslušný den a čas. Ty jsou ke koupi již od 1. prosince 2011 na www.grandrestaurantfestival.cz. Ochutnávky jsou v rozmezí od 200,- Kč do 600,- Kč. Vybírat můžete z mnoha variant a připraveny jsou samozřejmě i speciální dárkové poukazy.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: olomouc.cz