Během soboty a neděle návštěvníci zkonzumovali přímo na místě nebo si zakoupili na stáncích šest a půl tisíce kilogramů tvarůžků. Oblíbený a každoroční gastronomický svátek, který organizuje město Olomouc, letos naservíroval přes sedm desítek prodejců pestrých pochutin, přes 35 prodejců řemeslných produktů, zlatavý mok z místních minipivovarů a také pestrý doprovodný program včetně hudebních vystoupení pro velké i malé návštěvníky.
7. ročník festivalu přinesl v roce 2024 také jednu zásadní novinku - kulinářský souboj špičkových kuchařů na hlavním pódiu na Horním náměstí. O Tvarůžkovém králi rozhodli sami návštěvníci. Po ochutnání nejrůznějších specialit odevzdali celkem 1113 lístků a v hlasování rozhodli o vítězi, kterým se stal Michal Duračka z restaurace Asado grill.
„Bylo to úžasné kuchařské představení těch nejlepších mistrů svého oboru. Těší nás, že se setkalo také s velkým ohlasem veřejnosti, která svým hlasem rozhodla o korunovaci historicky prvního Tvarůžkového krále,“ uvedla Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu města Olomouce.
Tvarůžkové dobroty od tradičních věnečků a koleček přes ochucené kousky až po různé tvarůžkové speciality, jako burgery nebo zákusky, si vychutnávaly tisíce milovníků dobrého jídla v sobotu i v neděli.
„Lidem chutnala nejen kolečková tvarůžková klasika, ale i tvarůžky upravené do rozmanitých podob a chutí. Olomoucké tvarůžky jsou prostě pochutinou, která je pevnou a voňavou součástí naší gastro kultury. Velké díky patří městu Olomouc, které náš region a jeho bohatství úspěšně představuje návštěvníkům i přes chuťové pohárky,“ uvedl Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV