Olomouc: Podle odhadů přinese sloučení filharmonie a divadla úspory, propouštění se neplánuje

11.09.2024 16:14 | Tisková zpráva

Po červnovém rozhodnutí Zastupitelstva města Olomouce o sloučení příspěvkových organizací Moravská filharmonie Olomouc a Moravské divadlo Olomouc pokračuje město v dalších krocích, které povedou ke vzniku nové kulturní instituce.

Olomouc: Podle odhadů přinese sloučení filharmonie a divadla úspory, propouštění se neplánuje
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Paralelně s běžícím výběrovým řízením na nové vedení připravuje rozpočet, který by měl přinést nejen úspory, ale především prostředky na další rozvoj. V souvislosti s restrukturalizací nepočítá zřizovatel ani s propouštěním zaměstnanců.

Zřizovací listina nové instituce, která vznikne k 1. lednu 2025 a ponese název Moravské divadlo a Moravská filharmonie, garantuje zachování obou orchestrů i všech tří souborů divadla. Hlavním úkolem je nyní stabilizovat neuspokojivou finanční situaci. „Ekonomická soběstačnost obou organizací se v posledních letech pohybovala mezi 11 a 15 procenty, zbytek nákladů muselo být dotováno zřizovatelem nebo jinými dotacemi. Přitom zhruba tři čtvrtiny veškerých příjmů jdou v současné době na mzdové náklady a příspěvek města už nedokáže pokrýt ani tento výdaj,“ přiblížil náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák.

Sloučení přinese úspory

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7018 lidí

Právě zvýšení hospodárnosti, soběstačnosti a efektivity vynaložených financí bylo důvodem, proč se město po dlouhých debatách rozhodlo sloučit dvě instituce v jednu. „Už v tuto chvíli, při přípravě rozpočtu na příští rok, počítáme s tím, že by se díky společnému fungování obou organizací mohlo ušetřit bezmála 11 milionů korun, s nimiž instituce hospodařily v letošním roce v rámci prodlouženého čerpání příspěvku. Zároveň ale navrhujeme na druhé straně fakticky zvýšit investiční fond organizace o osm milionů korun, což by mělo vést především k dalšímu rozvoji,“ dodal náměstek Tichák.

S další optimalizací finanční situace by měla pomoci i dotace ministerstva kultury. „S ním se nám podařilo v uplynulých týdnech finálně dojednat, že v roce 2025 bude možno čerpat dotace v rámci programu podpory profesionálních divadel, orchestrů a sborů tak jako v roce letošním, tedy dvěma oddělenými žádostmi, což bude v tuto chvíli finančně výhodnější,“ doplnil náměstek Tichák.

Mění se organizační struktura, propouštět se nebude

Až do 20. září 2024 probíhá výběrové řízení na ředitele či ředitelku nové instituce. Komise, která bude z došlých přihlášek vybírat nejvhodnějšího kandidáta, bude sestavena z odborníků z oblasti divadla (ředitel Národního divadla Moravskoslezského Jiří Nekvasil), symfonické hudby (ředitel České filharmonie David Mareček) a řízení olomouckých příspěvkových organizací (ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková). Strategie rozvoje kultury města Olomouce bude v komisi zastoupena její hlavní autorkou Olgou Škochovou. Tato čtyři jména pak doplní tři političtí nominanti, dva za koalici a jeden za opozici. Přítomna bude i zástupkyně divadelních odborových organizací.

Město zároveň projednává organizační strukturu nové instituce. „Finální podobu, která bude realizována postupně v průběhu příštích let, samozřejmě bude řešit až její nové vedení. Zároveň mohu ujistit, že k 1. lednu 2025 nedojde ani k žádnému propouštění spojenému s restrukturalizací. Všechny tyto informace poskytujeme především proto, že odborové organizace Moravské filharmonie Olomouc veškeré kroky, které jsme podnikli, bojkotují, a to bez ohledu na to, zda je to pro zaměstnance výhodné, či nikoli. Tím dle mého názoru neplní svou základní funkci – chránit zájmy zaměstnanců,“ podotkl Viktor Tichák.

Všechny informace o procesu slučování, důvody, které k němu vedly, fakta, čísla a historii tohoto procesu najdete na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Plocha před zimním stadionem projde proměnou k lepšímu

19:45 Plzeň: Plocha před zimním stadionem projde proměnou k lepšímu

Plzeň upraví plochu v Třebízského ulici před svým zimním stadionem. Zbourány budou turnikety, které …