Olomouc: Svatováclavské posvícení představí Olomouc ve Vídni

04.09.2024 13:44 | Tisková zpráva

Diplomatickým vrcholem olomoucké Rakouské sezony bude Svatováclavské posvícení ve Vídni. Odehraje se 25. září na české ambasádě za účasti velvyslance České republiky v Rakousku Jiřího Šitlera.

Olomouc: Svatováclavské posvícení představí Olomouc ve Vídni
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Nejen, že připomeneme naše město a jeho vazby na Rakousko, ale představíme i regionální produkty, olomouckou univerzitu, Muzeum umění nebo Pevnost poznání,“ vyjmenoval z programu primátor Miroslav Žbánek. Právě Olomoucký kraj, Univerzita Palackého a Muzeum umění jsou partnery prezentace Olomouce na půdě velvyslanectví. „Představení Olomouce na ambasádě je vyvrcholením letošní Rakouské sezóny v Olomouci, kterou se snažíme Olomoučanům i návštěvníkům města nejrůznějšími akcemi přiblížit rakouskou kulturu, gastronomii i spojitosti, které s naším sousedním státem jako město máme. Na Rakousko u nás existují stovky propojek,“ dodává primátor.

Posvícení orámuje živá hudba, kroje i výstava olomouckých fotografů. Hosté budou moci ochutnat mimo jiné třeba také tvarůžkové speciality či levandulový likér, vyzkouší si rýžování zlata nebo zhlédnou vystoupení Hanáků, prezentaci Svatováclavského návrší a Středoevropského fóra. Vystoupí hudebníci Moravské filharmonie Olomouc i král olomouckého majálesu Michal Horák. Květinovou výzdobu zajistí Výstaviště Flora Olomouc. Součástí společenského dne na ambasádě bude také setkání absolventů Univerzity Palackého Olomouc.

Celá akce proběhne ve spolupráci s Českým centrem ve Vídni a centrálou CzechTourismus. Budou přítomny významné osobnosti vídeňské scény, zástupci krajanských spolků, zástupci města Vídně a měst Insbruck a Wiener Neustadt.

Rakouská sezona ale bude pokračovat v Olomouci až do konce kalendářního roku. Řadí se do ní například koncert vídeňského klavírního tria bratří Eggnerů 22. září, projekce Formanova filmu Amadeus v Metropolu 12. října. Na konci listopadu se v Redutě uskuteční koncert, který představí skvosty rakouské hudby, a v prosinci to budou Vánoce s Mahlerem a Mozartem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Přijďte si zasportovat! Pro děti se znovu zdarma otevírají dvě hřiště

7:31 Varnsdorf: Přijďte si zasportovat! Pro děti se znovu zdarma otevírají dvě hřiště

Přijďte si zdarma zasportovat! Chcete, aby vaše děti trávily více času na čerstvém vzduchu, aktivně …