Opava: Senior akademie ukončila šestý ročník

03.06.2024 7:02 | Tisková zpráva

Celkem 71 absolventů si převzalo v Sále purkmistrů opavského Obecního domu své certifikáty za úspěšné dokončení letošního šestého ročníku Senior akademie. Tu pro ně opět zorganizovalo město Opava a připravilo ji ve spolupráci s Opavskou kulturní organizací (OKO).

Opava: Senior akademie ukončila šestý ročník
Foto: Opava
Popisek: Opava

Ochotu starších vstoupit do svého dalšího vzdělávání ocenil jak náměstek primátora Vladimír Schreier, tak i primátor Tomáš Navrátil, kteří jim certifikáty předávali: „Mám obrovskou úctu k lidem, kteří se i ve vyšším věku rozhodnou studovat Senior akademii, kterou v Opavě už šest let podporujeme. Je úžasné, jakou tito lidé mají chuť se něco nového dozvědět, naučit a poznat. Dnešním absolventům srdečně gratuluji a upřímně je obdivuji,“ netajil se primátor Tomáš Navrátil, který dodal: „Je krásné, že někteří absolvovali všech šest ročníků a jak jsem slyšel, už se těší na další pokračování.“

V rámci akademie se uskutečnilo celkem čtrnáct setkání, která zpravidla tvořila přednáška a následný doplňkový program, jakým byly promítání dokumentů s besedou, návštěvy výstav s komentářem, exkurze či třeba tvůrčí činnost. Tematicky se jednotlivé přednášky věnovaly záležitostem, které se dotýkají běžného života seniorů, nebo o které sami projevují zájem. Jednalo se např. o kybernetickou bezpečnost na sociálních sítích, zdraví a další.
„Nově jsme zařadili přednášky na téma zdravá strava, fyzioterapie pro seniory, paliativní péče a psychické dopady a rizika nadužívání léčiv. Přednášky jsme koncipovali tak, abychom účastníkům především ukázali, jak lze různým problémovým situacím předcházet a pokud již nastanou, jak je řešit,“ uvedla Dagmar Polášková, manažerka prevence kriminality z odboru školství opavského magistrátu.

Senior akademie je otevřena lidem ve věku 55 let a více, pokud se nenaplní kapacity zájemců, přijímá i mladší. To se ale stává naprosto výjimečně, zájem je větší než počet míst ke studiu. Naopak věk účastníků není nijak omezený, letošním nejstarším absolventem byl 86letý Eduard Zorvan.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

16:09 České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

V centrálním parku sídliště Máj lampy snižují světelný smog a méně ruší sousedící bytové jednotky. …