Ostrava: Obytný blok Nové Lauby byl dostavěn v historickém centru

12.09.2024 22:09 | Tisková zpráva

Atraktivní místo k novému bydlení nabízí obytný blok Nové Lauby, který byl dokončen v historickém centru města Ostravy. Novostavba, vybudovaná v místě proluky mezi ulicemi Velkou, Muzejní, Pivovarskou a Dlouhou, v sousedství Masarykova náměstí, skýtá 83 bytů, dva ateliéry, parkovací místa i komerční parter.

Ostrava: Obytný blok Nové Lauby byl dostavěn v historickém centru
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Blok, složený z pěti domů, vystavělo Sdružení BBB Nové Lauby, jehož členy jsou Bystroň Group, BBP Stavby a stavební společnost BAK za bezmála půl miliardy korun. Autorem návrhu stavby je renomované architektonické studio znamení čtyř – architekti. „Nové Lauby vyrostly v historicky cenném území, architektonický návrh přitom ctí genius loci tohoto místa. Do centra tak přináší kvalitní architekturu a nabízí možnost nového bydlení pro desítky rodin, oživí samotné jádro města v původně nezastavěném území. Cesta to však nebyla jednoduchá a započala již v roce 2016 studii území. Následovaly práce na získání územního a stavebního povolení, archeologický průzkum, výběrové řízení investora stavby. Pozemek město prodalo investorovi, který v létě roku 2021 započal s výstavbou obytného bloku,“ konstatoval Jan Dohnal, primátor města.

Počátky osídlení městských parcel ve Velké ulici sahají do doby založení města a ve středověku i později byly nepřetržitě osídleny. Málokterý návštěvník Velké ulice si dokáže představit, že tato ulice skutečně v minulosti bývala „Velkou,“ až do 40. let 19. století tudy procházela trasa tzv. císařské silnice, spojující Opavu s Těšínem, byla tedy vedle ulice Kostelní i nejdůležitější ostravskou komunikací.

Na místě Nových Laubů stál původně blok velkoměšťanských domů, jejichž majitelé měli již od 13. století právo vařit a prodávat pivo. Původní středověké Lauby prošly historickým vývojem a průčelí domů postupně doplnila charakteristická podloubí, která dala celé čtvrti lidové označení „Lauby.“ Místo bylo známé množstvím hospod, kabaretů a šantánů. Po druhé světové válce byly staré Lauby postupně demolovány a v centru města po nich vznikla proluka obdélníkového tvaru, která byla využívána jako parkoviště. Unikátní historické území nyní korunovali architekti s investory novostavbou, mající formu tradičního městského bloku.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7088 lidí

„Obytný blok se skládá z pěti městských domů s obchodními prostory a celkem 83 byty (a dvěma ateliéry) v dispozici od 1+KK po 4+KK. Uvnitř bloku je dvorana, jejíž inspirací je shakespearovské dřevěné divadlo s průběžnými balkóny a zeleným jevištěm. Na střechách domů se střídají terasy apartmánů a zelené vegetační plochy. Řešení objektu tak sleduje současné trendy v oblasti městské architektury, která má být citlivá nejen ke svému okolí, ale i k životnímu prostředí. Parkovací místa jsou soustředěna pod úroveň terénu. Stavba má společný vícepodlažní parkovací suterén v rozsahu celého pozemku, kde vzniklo 173 parkovacích míst. Dům má provedeno také vyspělé hospodaření zadržování srážkových vod a jejich zpětného užití pro zálivky zelených skladeb,“ vysvětluje Michal Bystroň, člen představenstva společnosti Bystroň Group.

Podstatný pro projekt byl architektonický návrh stavby. „Místo, využívané v předchozí době jako povrchové parkoviště, situované v těsné blízkosti Masarykova náměstí a Staré radnice, má zásadní význam pro rehabilitaci struktury města tvořící tzv. první plán domovních bloků při náměstí samotném. Nově navržený asanační blok je nositelem kvality v kontextu místa, přirozeně rehabilituje jeho paměť. Blok Nové Lauby má ekonomickou společnou tří podlažní spodní stavbu – kapacitní parkovací podnož. Je svou velikostí a konceptem vhodný k záměru koncentrované obecní bytové výstavby, podporující nabídku málo a středně metrážních bytů v městském jádru. Cílem návrhu byl harmonický výraz staveb. Návrh ctí u všech uličních fasád dodržení konceptu tradiční fasády – stěnové konstrukce s nesdruženými okny převážně vertikálních proporcí. Obchodní parter do ulice Velká používá segment oblouku jako odkaz k historii místa – Lauby (loubí). Zároveň zde parter ustupuje a rozšiřuje ulici Velká. Navazuje na stávající loubí Staré radnice,“ konstatuje architekt Richard Sidej ze studia znamení čtyř – architekti.

Rezidenční projekt Nové Lauby je výsledkem úspěšné spolupráce investora Sdružení BBB Nové Lauby, architektonické kanceláře znamení čtyř – architekti a města Ostravy. Průkopnický koncept pomohl přispět k rozvoji nájemního bydlení. V létě 2024 našli své domovy v Nových Laubech první obyvatelé. Dokončena byla i obnova povrchů ulic kolem Nových Laubů.

V části ulice Velké, v prostoru, kde byly historicky lauby, je dnes položena odlišná dlažba, kterou je prezentován „otisk“ půdorysu původního podloubí. Opticky navazuje na dlažbu pod loubím Ostravského muzea. Město Ostrava po dokončení stavby získalo dva obytné bloky Nových Laubů, je vlastníkem 31 bytů a spoluvlastníkem podílů k nebytovým jednotkám - 119 parkovacím místům a 17 sklepům. Sdružení BBB je vlastníkem 53 bytů, dvou ateliérů a 54 parkovacích míst i 62 sklepních kójí.

Nové Lauby získaly jednu z 38 nominací ze 120 přihlášených staveb největší tuzemské soutěže v oboru architektury a stavitelství Stavba roku na letošním nominačním večeru 32. ročníku v Dopravní hale Národního technického muzea v Praze, který se konal na počátku září. Ceny vítězům soutěže pak budou udíleny 8. listopadu 2024. Souběžně probíhá hlasování široké veřejnosti, která určí držitele Ceny veřejnosti Ceny CNN Prima News.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Rozhodnuto. Město může podepsat smlouvu na rekonstrukci bazénu

22:41 Liberec: Rozhodnuto. Město může podepsat smlouvu na rekonstrukci bazénu

Liberec může definitivně podepsat smlouvu na rekonstrukci plaveckého bazénu, kterou na základě soutě…