Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

20.04.2024 7:37 | Tisková zpráva

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý program. Umožnil zájemcům zažít den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Určen byl všem mateřským, základním i středním školám a v neposlední řadě také široké veřejnosti. Akce byla pořádána ve spolupráci s ostravskými organizacemi a s finanční podporou města Ostravy.

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Tento typ akcí nabízí perfektní příležitost, jak nejen těm nejmenším, ale celým rodinám hravou formou ukázat a připomenout důležitost ochrany a péče o životní prostředí,“ ocenil program náměstek primátora Aleš Boháč.

Hlavním organizátorem bylo Středisko volného času, Ostrava, příspěvková organizace, který tuto akci v Komenského sadech pořádá již více než deset let. Kromě jejich programu byly v největším ostravském parku také stany s nabídkou dalších účastníků programu, jako Odpaďáček, Loděnice, Ostravská univerzita v Ostravě, Farma Duběnka, Ostravské muzeum, Středisko volného času Zábřeh a také magistrátní týmy Tvoříme prostor a ZdravaOVA.

Na návštěvníky kromě vzdělávacích stanovišť čekalo také výtvarné tvoření nebo pohybové aktivity. Tradiční součástí Dne Země byla také výtvarná soutěž, jejímž letošním tématem je "Příroda krásná a tajemná". Do soutěže se přihlásili žáci z celkem 7 školských zařízení s 23 uměleckými díly.

Den Země má zajímavou historii. Za jeho vznikem stojí mírový aktivista John McConnell, který v roce 1969 navrhl na konferenci UNESCO v San Franciscu, aby byl stanoven den, který bude věnován Zemi a konceptu míru. Jako datum navrhl 21. březen, což je den, kdy je stejná délka dne i noci jak na severní, tak na jižní polokouli1. Později byl 22. dubna oficiálně potvrzen jako Den Země.

Tento den se slaví každoročně ve více než 193 zemích světa a je zaměřen na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. V roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země. Dnes se Den Země slaví i v České republice a zapojuje se více než miliarda lidí ve více než 193 státech světa. Stal se tak největším sekulárním svátkem, do kterého jsou zapojení lidé společně bez ohledu na původ, víru či národnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

10:28 Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

Jablonecká náměstkyně primátora pro oblast humanitní přivítala v obřadní síni vítěze okresních kol v…