Ostrava: Výstavba nového koncertního sálu vyžaduje vícezdrojové financování

01.07.2024 10:23 | Tisková zpráva

Výjimečný projekt koncertního sálu v Ostravě přinese rekonstruovanou podobu městského domu kultury, odpovídající hudební zázemí a má dopad i na poli architektury. Díky významným osobnostem architektury a rozsáhlé činnosti pracovních týmů bude moci Ostrava nabídnout nový multifunkční komplex, který nemá v zemi konkurenta.

Ostrava: Výstavba nového koncertního sálu vyžaduje vícezdrojové financování
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Vlastní výstavba nového sálu a rekonstrukce domu kultury bude realizována v letech 2024–2027, s celkovými náklady projektu cca 3,8 miliardy korun. Náklady na výstavbu sálu a rekonstrukci domu kultury dosáhnou výše 2,8 miliardy korun. Zhotovitelem této fáze stavby bude Sdružení pro koncertní halu se společníky IMOS Brno a. s. a IPS Třinec a. s., se kterými byla na počátku dubna podepsána smlouva, jakožto s vítězi veřejné zakázky.

Financování celého projektu je vícezdrojové, kdy vyjma vlastních zdrojů a dotací z Moravskoslezského kraje, z prostředků Evropské komise a ministerstva kultury bude hlavním zdrojem úvěr, poskytnutý Evropskou investiční bankou ve výši 2 miliard korun.

Úvěr je možné načerpat postupně prostřednictvím až 10 tranší (čerpání částí dohodnutého úvěru) do roku 2028. Uzavíraná Smlouva o financování představuje rámcovou smlouvu, která stanoví mimo jiné pravidla, podmínky a postupy pro jednotlivá čerpání a rovněž povinnosti města Ostravy vůči Evropské investiční bance.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 24670 lidí

K datu podpisu smlouvy není známa výše úrokové sazby, ta je volitelná pro každou tranši zvlášť a její výši stanoví banka bezprostředně před čerpáním tranše. „Postupné čerpání úvěru dává městu možnost realizovat a důsledně koordinovat toto čerpání v souladu s průběhem výstavby, a to zejména se snahou minimalizovat tím úrokové náklady,“ upřesnila náměstkyně primátora Lucie Baránková Vilamová.

V prostoru ulice 28. října mezitím pokračují přípravné práce rekonstrukce Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu. Již za několik dní, 27. června, budou zahájeny práce na výkopu stavební jámy, její vyhloubení je předpokládáno do listopadu 2024. Následovat budou práce k zakládání objektu koncertního sálu. Stavební práce této (druhé) fáze výstavby by měly být dokončeny v roce 2027.

Nově vystavěný komplex nabídne koncertní sál s kapacitou 1300 míst, sál divadelní pak obsáhne dalších 490 míst a multifunkční komorní sál skýtá kapacitu 515 míst. Edukační centrum je definováno 200 místy a v přednáškovém multifunkčním sále bude možno využít 120 míst. Součástí komplexu je nahrávací studio, prostory pro volnočasové aktivity i zázemí, kavárny, restaurace, salónky.

Poprvé se město Ostrava pokusilo o výstavbu kvalitního koncertního sálu v 60. letech 19. století, naposledy v roce 1969. Nová podoba stavby je známa od července roku 2019, kdy byly vyhlášeny výsledky architektonické soutěže. Vítězný návrh studia Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy zachovávají stávající budovu ve značné míře.

Slavnostní ceremoniál poklepání základního kamene koncertního sálu je plánován na 19. července 2024. V rámci programu vystoupí Janáčkova filharmonie Ostrava pod taktovkou budoucího šéfdirigenta Daniela Raiskina, která přednese skladbu Bedřicha Smetany Má vlast. Základní kámen stavby pochází z lomu v Mrakotíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Nové autobusy městské dopravy zajistí vyšší ochranu ovzduší

20:27 Litoměřice: Nové autobusy městské dopravy zajistí vyšší ochranu ovzduší

Vozový park městské autobusové dopravy (MAD) v Litoměřicích čeká obnova. Pravděpodobně od září bude …