Pardubice: Město pokračuje v generálních opravách zastávek

19.10.2024 7:31 | Tisková zpráva

Město Pardubice zrekonstruuje zastávku městské hromadné dopravy Polabiny, Okrajová. Projekt generální opravy získal zelenou od Rady města Pardubic a koncepčně navazuje na již proběhlé opravy zastávek v Polabinách.

Pardubice: Město pokračuje v generálních opravách zastávek
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

V současnosti z důvodu odklonu linek městské hromadné dopravy není tato zastávka příliš využívána. „Právě proto přistupujeme k její opravě tak, aby se stihla ještě před výstavbou provizoria podél mostu Kapitána Bartoše,“ uvedl náměstek primátora Jan Hrabal, jenž má v gescích dopravu i investice.

Rekonstrukce zastávky zahrnuje nejen přeložku veřejného osvětlení, ale také výstavbu nových nástupišť, přilehlých chodníků a cyklostezky vedoucí za stávajícím přístřeškem. „Otevřenou soutěž vyhrála společnost MIROS Pardubice a.s. s nabídkovou cenou 2 094 977 korun včetně DPH,“ oznámil.

Nástupiště zastávky budou nově pokryta cementobetonovým krytem s moderním odvodněním. Chodníky budou z betonové dlažby, cyklostezka bude realizována z asfaltového betonu. „Cyklostezka povede za přístřeškem a poskytne cyklistům komfortní a bezproblémovou cestu v úseku, kde v současné době není provoz cyklistům umožněn,“ upřesnil starosta MO II Radek Hejný.

Šířka autobusového zálivu činí tři metry, délka nástupní hrany 27 metrů včetně náběhových obrubníků. „V souladu s vyhláškou č. 398/2009 Sb. bude zastávka navržena tak, aby splňovala bezbariérové standardy, což znamená bezpečné a pohodlné trasy pro chodce včetně opatření pro nevidomé. Jedná se o standard, který při generálních opravách zastávek užíváme,“ doplnil náměstek Hrabal.

„Zároveň proběhne náhradní výsadba, která bude zahrnovat 150 skalníků a 200 tavolníků. Tyto rostliny obohatí veřejný prostor a přispějí k příjemnějšímu prostředí pro obyvatele i návštěvníky,“ uvedl starosta Hejný.

„Rekonstrukce je naplánována na jaro roku 2025 s ohledem na použité technologie a měla by být dokončena nejpozději do osmi týdnů, požadovaná záruka činí pět let,“ uzavřel Hrabal s tím, že generálních oprav se dočkají další zastávky ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Cheb: Město bude hostit republikový šampionát v atletice

11:33 Cheb: Město bude hostit republikový šampionát v atletice

Mistrovství ČR mužů a žen do 22 let v atletice se na Zlaté dráze v Poohří uskuteční ve dnech 5. a 6.…