Pelhřimov: Bývalá školní budova v Lipici se dočká oprav

07.09.2022 16:01 | Tisková zpráva

Možné varianty využití bývalé školy v Lipici a její přínosy bylo hlavním předmětem veřejného projednání investičního záměru města Pelhřimov, které se uskutečnilo v Lipici v budově osadního výboru 24. srpna.

Pelhřimov: Bývalá školní budova v Lipici se dočká oprav
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

V úvodu jednání přivítali přítomné zástupci pelhřimovské radnice místostarosta Josef Koch a Zdeněk Jaroš. „Jsem velmi rád, že jme se zde sešli v tak hojném počtu, abychom společně prodiskutovali navržený projektový záměr. Co s budovou bývalé školy nás zajímá už pár let. Existuje mnoho důvodů, proč dát staré budově ještě šanci, ale tak, aby rekonstrukce měla smysl a sloužila ku prospěchu místní části Lipice,“ uvedl místostarosta Josef Koch.

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Prezentace projektové dokumentace byla přítomné veřejnosti představena s odborným výkladem, který zajistil Tomáš Petera, vedoucí odboru investičního MěÚ Pelhřimov ve spolupráci s projektantem Miloslavem Zadražilem z projektové kanceláře INTEGRA. Už v minulosti se řešilo, že budova svým umístěním má obrovský potenciál pro místní obyvatele. Projektová dokumentace počítá například se vznikem multifunkčního společenského sálu pro spolky, osadní výbory a různé společenské akce a oslavy. Příslušenstvím k sálu je kuchyňka a nové toalety.

„V patře vznikne zázemí pro osadní výbor a místní spolky, popřípadě lze místnosti dále členit dle požadavků a potřeb. Celý záměr je koncipován jako bezbariérový, to je napojení okolních ploch na objekt je bez výškových rozdílů a součástí projektu je rovněž výtah propojující patro s přízemím. Podkroví zůstane prozatím nevyužito, avšak budou připraveny instalace a přístup pro budoucí využití. V prostoru před objektem bude v části provedena zpevněná plocha pro různé možnosti pobytu ve venkovním prostředí při akcích pořádaných obcí a z velké části bude travnatí plocha před školou využita jako odpočinkový prostor s lavičkami, zelení a popřípadě menším dětským hřištěm. Nevyhovující druhotnou přístavbu sociálního zázemí bývalé školy by nahradilo menší parkoviště navazující na místní komunikaci,“ přiblížil projektový záměr Tomáš Petera. „Rovněž bude kladen důraz na snížení energetické náročnosti objektu, ať už využitím tepelného čerpadla, výměnou okenních vyplní, popřípadě zateplením. Nicméně objekt by se měl přiblížit svému původnímu historickému vzhledu členěním okenních výplní, zachováním říms či obnovení původních okenních otvorů,“ doplnil Tomáš Petera. Projektový záměr se bude snažit využít podporu z dotačního titulu „Obnova Brownfieldů“ vyhlašovaný Státním fondem podpory investic.

Místní obyvatelé tak měli jedinečnou příležitost podrobně se seznámit s připravovanou rekonstrukcí, vyjádřit své náměty a připomínky k ní a vše prodiskutovat. Organizátory akce potěšil zájem veřejnosti a věcná atmosféra při diskusích. S poznatky, které vzešly z veřejného projednávání, se bude pracovat při dalších přípravách rekonstrukce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …