Plzeň: Komunikaci mezi Plzní a Radčicemi budou od listopadu hlídat radary

18.10.2024 7:31 | Tisková zpráva

Město Plzeň spustí v listopadu letošního roku další úsekové měření, a to na silnici vedoucí z Radčic do Plzně směrem ke Kalikovskému mlýnu, tedy v ulicích V Radčicích a Radčická. Radary budou v obou směrech hlídat na zhruba 700 metrů dlouhém úseku dodržování maximální povolené rychlosti 70 kilometrů za hodinu. Zařízení nechala nainstalovat Správa veřejného statku města Plzně na žádost Městského obvodu Plzeň-7 Radčice. Cílem je zvýšit bezpečnost dopravy i chodců na frekventovaném úseku.

Plzeň: Komunikaci mezi Plzní a Radčicemi budou od listopadu hlídat radary
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„V Plzni fungují už čtyři úseková měření, díky kterým se dané oblasti podařilo zklidnit. Řidiči zpomalují a neohrožují chodce. Účelem úsekového měření tak není v žádném případě postihovat řidiče, ale přispět k bezpečnosti v dopravě na území města,“ řekl plzeňský primátor Roman Zarzycký.

Podle náměstka primátora pro oblast dopravy Aleše Tolara se jedná o problematický frekventovaný úsek, kde se ráno a odpoledne pohybuje velké množství studentů střední umělecké školy Zámeček, kteří úsekem procházejí na zastávky MHD. „Nechali jsme si zpracovat dopravní průzkum, který potvrdil nedodržování povolené rychlosti 70 kilometrů v hodině a také její časté vysoké překročení. Proto jsme rozhodli radary v místě zřídit. Měřit budou obousměrně, a to v úseku od odbočky k zoologické zahradě až na rovinu ke skalám pod Zámečkem,“ popsal náměstek.

Požadavek na zřízení úsekového měření zadal Městský obvod Plzeň-7 Radčice. Jeho starosta Rolando Arias uvedl, že opatření je odpovědí na dlouhodobý problém s neukázněnými řidiči, které rovná komunikace svádí k rychlé jízdě a ta bývá častou příčinou dopravních nehod. „Na této silnici se totiž kromě automobilů a chodců pohybuje také mnoho cyklistů a mnohdy zde dochází k nebezpečným situacím. Chtěl bych proto poděkovat městu Plzni, že nám vyhovělo. Jsem přesvědčen, že úsekové měření přispěje ke zklidnění dopravy,“ sdělil starosta Arias s tím, že před zahájením výstavby samotného úsekového měření byl na náklady obvodu v Radčicích instalován informační radar, který zůstane i nadále zachován.

Do konce října proběhne certifikace městského úsekového měření výrobcem, která je nutná k uvedení do provozu, radar by měl být spuštěný v listopadu 2024. Realizace vyšla na 1,344 milionu korun včetně DPH, za projektovou dokumentaci zaplatilo město 58 tisíc korun včetně DPH.

Úsekové měření v Plzni v současné době funguje ve čtyřech lokalitách, v Plaské ulici v Bolevci, ve Folmavské ulici na Borských polích, v ulici U Seřadiště v Koterově a v Dlážděné ulici v Radobyčicích. Slouží především jako prevence pro bezpečnější jízdu automobilů ve městě. Řidiče na měření upozorňují značky a úseky jsou na vozovce označené vodorovnými čarami. V případě překročení rychlosti, vozidlo zadokumentuje kamera. Zařízení spravuje Správa informačních technologií města Plzně. Data se automaticky přenášejí do přestupkového systému, kde je verifikuje městská policie a údaje předává Odboru správních činností Magistrátu města Plzně k dalšímu řešení. Úsekové měření je v provozu nepřetržitě kromě technických odstávek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Liberec: Státní svátek otevře historickou budovu radnice i Palác Liebieg

10:44 Liberec: Státní svátek otevře historickou budovu radnice i Palác Liebieg

Statutární město Liberec vás zve u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného českoslovens…