Praha 2 má nový poesiomat

23.04.2024 19:06 | Tisková zpráva

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňku, která po zatočení klikou seznamuje posluchače s tvorbou autorů, kteří žili a tvořili na Vinohradech.

Praha 2 má nový poesiomat
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

V repertoáru poesiomatu tak nechybí básničky, písničky a úryvky textů z děl Svatopluka Čecha, Karla Čapka, Jiřího Šlitra, Foglarovo vyprávění nebo ukázky z historického vysílání Českého rozhlasu. Praha 2 v této souvislosti drží hned dvě prvenství. Právě v této městské části byl instalován první Poesiomat na světě (náměstí Míru, 2015) a najdete zde i první dětský Poesiomátek (park Folimanka, 2022).

„S projektem Poesiomat jsme se spojili vůbec poprvé v roce 2015. Předloni jsme na něj navázali a představili veřejnosti další unikát – první dětský Poesiomátek na světě, ze kterého se zatočením kliky ozývají dětské básničky a písničky. Ten si díky svému umístění poblíž dětského hřiště v parku Folimanka rychle oblíbili malí i velcí posluchači. A já pevně věřím, že stejný úspěch bude mít i nový poesiomat v Sadech Svatopluka Čecha,“ řekl u příležitosti zahájení provozu nového poesiomatu starosta Prahy 2 Jan Korseska.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 21752 lidí

Sady Svatopluka Čecha prošly nedávno částečnou revitalizací. Součástí byly i parkové úpravy a vznik nového vodního prvku se soustavou vodotrysků, jehož dno zdobí úryvek z knihy Svatopluka Čecha Pravý výlet pana Broučka do měsíce. Umístění poesiomatu, v jehož repertoáru nechybí ani ukázka z díla Svatopluka Čecha, právě v těchto místech bylo proto jasnou volbou.

Poesiomaty začal do veřejného prostoru umisťovat v roce 2015 spolek Piána na ulici Ondřeje Kobzy. A vůbec první Poesiomat na světě vyrostl tehdy právě v Praze 2. “Osobně jsem moc rád, že se můžeme vrátit tam, kde jsme začali,” uvádí Ondřej Kobza.

Původní Poesiomat na náměstí Míru byl podle něj prototyp, který započal cestu vývoje poetických mluvítek. “Poesiomaty prošly intenzivním vývojem. Nově mají kliku a člověk si tak musí skladbu vytočit. Navíc už není jen jukeboxem na poezii, ale nabízí širokou paletu žánrů: od písní přes pohádky až po vyprávění,” dodává Kobza.

Nápad se ujal na mnoha místech v ČR, ale i ve světě, např. v New Yorku, Paříži, Bruselu, Belfastu, Benátkách, kde jim říkají Poetry Jukebox. Mohou fungovat na vhození drobné mince, stisknutí tlačítka nebo na kliku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…