Přerov: Smuteční síň čeká rekonstrukce. Pohřby budou v kostele svatého Michaela a v Klubu Teplo

16.10.2024 19:45 | Tisková zpráva

Přerovská smuteční síň, která je součástí hřbitova, projde kompletní rekonstrukcí. Poslední obřad se tu bude konat 15. listopadu, pak místo na celý rok obsadí stavební firma. Nejpozději do ledna roku 2026 se budou konat pohřby na dvou místech – v kostele svatého Michaela na Šířavě, nebo v Klubu Teplo na Horním náměstí. Přestěhuje se i Pohřební služba, která bude od 18. listopadu nově sídlit na adrese Palackého 1. A Správu hřbitova najdou lidé v ulici Lančíkových – v části, kde sídlí Kamenictví Steininger.

Přerov: Smuteční síň čeká rekonstrukce. Pohřby budou v kostele svatého Michaela a v Klubu Teplo
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Obřadní síň byla postavena v roce 1987, a od té doby do ní – vyjma opravy střechy – nebylo téměř investováno. „Chceme pro Přerovany důstojné místo posledního rozloučení, proto se pouštíme do modernizace budovy a obřadních prostor, stavební úpravou projde i administrativní část, provozní zázemí, místo pro nejbližší pozůstalé a bezprostřední okolí síně,“ uvedl přerovský primátor Petr Vrána. Rekonstrukci provede Přerovská stavební společnost a město za ni zaplatí 87 milionů 97 tisíc korun včetně DPH.

Pozůstalí pak nejvíce pocítí změnu místa posledního rozloučení. Jedno z nich, pro církevní pohřby, bude v kostele svatého Michaela. Druhé, civilní, se chystá v Klubu Teplo, které je přerovským kulturním a společenským centrem – jeho činnost však nebude ani v době, kdy se tu přes den budou konat pohřby, přerušena. „Do kostela i klubu jsme schopni zajistit veškerou květinovou výzdobu i smuteční kytice, které dovezeme přímo k obřadu,“ ujistil jednatel Pohřební služby Přerov Bohumír Střelec. Ten také připomněl, že provoz vazárny květin a smutečních vazeb zůstává v areálu hřbitova, stejně tak i Květena, kde si lidé mohou zakoupit květiny či svíčky, nebo si objednat smuteční vazby. „Lidé ale musejí počítat s tím, že se na hřbitov dostanou jen přes hlavní bránu a od zimního stadionu. Horní vstup u smuteční síně bude pro veřejnost uzavřen,“ doplnil Střelec.

A jak bude nová obřadní síň vypadat? To už dříve shrnula vedoucí odboru investic Ivana Pinkasová, která řekla: „Stávající dispozice budou zachovány. Interiér je plánován v přírodních tónech světlého dubu a pískovce, v kombinaci s prosklenými částmi. Katafalk bude nově umístěn na pódiu, obložený bude antracitovým mramorem. Vše doplní mosazné prvky v matně zlaté barvě a nadčasový sedací nábytek. Veřejnosti se zpřístupní i galerie, kde je navrženo pět lavic pro sezení.“  Připomněla rovněž, že stavebních úprav se dočká také část pro nejbližší pozůstalé, administrativní úsek a technické zázemí, včetně rozvodů kanalizace, vody i elektřiny. Velkých změn dozná také venkovní prostor – nově bude vydlážděna plocha před hlavním vstupem a vchodem pro nejbližší rodinu, opravou projde i schodiště. Vzniknou zde dvě zenové meditační zahrady. Jedna z nich bude v atriu, druhá mezi budovou obřadní síně a vchodem pro rodinné příslušníky. A projekt počítá i se zvonicí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Platy

V čem je problém, že jsou u nás platy tak nízké? A co navrhujete jako řešení?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Hustopeče: Podzimní královna se ujala vlády, zařídily to hustopečské děti

22:44 Hustopeče: Podzimní královna se ujala vlády, zařídily to hustopečské děti

Mezi oblíbené akce pro hustopečské děti patří již roky Vítání podzimu, i letos se organizace ujalo C…