Šternberk posiluje bezpečnostní opatření. Veřejná debata zaplnila kulturní dům

05.08.2024 13:44 | Tisková zpráva

Bezpečnost v ulicích a nárůst násilí ze strany mladistvých byly hlavními tématy setkání vedení města Šternberka s občany. To se uskutečnilo 31. července 2024 ve velkém sále kulturního domu na Masarykově ulici. A zúčastnilo se jej zhruba sto padesát lidí.

Šternberk posiluje bezpečnostní opatření. Veřejná debata zaplnila kulturní dům
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

„Jsem velmi potěšen vysokou účastí a konstruktivní diskuzí, která jasně ukazuje, že občané mají zájem podílet se na zlepšování bezpečnostní situace ve Šternberku,” uvedl starosta Stanislav Orság s tím, že radnice ve spolupráci s místními hledá způsoby, jak posílit bezpečnost ve městě. Orság shrnul, že vedení města pokračuje v intenzivní spolupráci zejména se zástupci Policie České republiky, ministerstva pro místní rozvoj, ministerstvem vnitra a dalšími subjekty. A ocenil, že se k těmto snahám připojila i široká veřejnost, což je dalším důležitým krokem k řešení bezpečnostní situace, kterou narušuje malá skupina delikventů.

„Bezpečnost je sdílená odpovědnost. Je proto důležité, aby byl každý případ řádně nahlášen a my garantujeme, že nic nezůstane zameteno pod koberec,” navázal apelem styčný důstojník pro problematiku menšin z Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky Dalibor Horský„Lidé se případně mohou obracet i přímo na mě,” dodal starosta.

Koordinátorka pro národnostní menšiny a romské záležitosti Renáta Köttnerová ocenila, že celá diskuse byla vedena snahou najít věcná řešení a nesklouzávala k otázkám etnicity pachatelů. „Jsem spolu se starostou v intenzivním kontaktu s místní romskou veřejností, která je situací, za níž je odpovědných pár jednotlivců, s nimiž není možná domluva, také znepokojena,” doplnila.

Současně byla Köttnerová pověřena vládní zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny Lucií Fukovou, aby seznámila občany s aktivitami směřovanými k zajištění smysluplného trávení volného času romských dětí a mládeže a záměrem jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí a ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ve věci sociálně-právní ochrany dětí a ústavní výchovy. Fuková chce dále podpořit město při vzniku lokální koordinační skupiny.

Setkání bylo svoláno v důsledku nárůstu počtu incidentů, při nichž malá skupina pachatelů napadá a ohrožuje občany města. Jeho vedení proto ve spolupráci s Policií České republiky a dalšími partnery hledá řešení, jak tomuto problému čelit. „Chápeme obavy veřejnosti a sdílíme znepokojení. Situace je velmi komplikovaná, ale snažíme se využívat všechny možnosti, které nám současná legislativa dává. Pravidelně jednáme s partnery a veřejností, abychom našli účinná řešení,” shrnul starosta.

Doplňující informace

Na setkání byla představena konkrétní opatření, která město a jeho partneři chystají:

  • Rozšíření řad městské policie: Město plánuje navýšení počtu strážníků a asistentů prevence kriminality. A zároveň žádá občany o pomoc s náborem.
  • Posílení kamerového systému: Město instalovalo nové kamery, které pomáhají monitorovat problémové oblasti (včetně koupalistě a ulic, kde byly v minulosti zaznamenány incidenty) a současně se chystá instalovat další.
  • Spolupráce s organizacemi sdružujícími menšiny: Město bude dále prohlubovat spolupráci s neziskovými organizacemi, která pomůže předcházet dalším případům a tlumit napětí. Tyto organizace budou působit dovnitř komunit.
  • Tlak na legislativní změny: Radnice jedná na státní úrovni o možných úpravách legislativy, které by umožnily efektivnější řešení bezpečnostních problémů.
  • Rozšíření míst se zákazem konzumace alkoholu: Město chce tímto reagovat na nadužívání alkoholu a drog, v jehož důsledku se zvyšuje agresivita na veřejných prostranstvích.
  • Nové jednání s majiteli dotčených nemovitostí.
  • Spolupráce s dalšími městy a společný postup směrem k odpovědným ministerstvům.

Jednalo se o první setkání z řady plánovaných veřejných diskuzí, které mají za cíl hledat společná řešení aktuálních bezpečnostních problémů. Vedení města chce i nadále zapojovat veřejnost a naslouchat jejím názorům, potřebám a otázkám.

Město současně vytvořilo on-line dotazník, aby do diskuse zapojilo i ty, kteří se setkání nemohli zúčastnit. Dotazník je dostupný na tomto odkazu ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…