Třebíč: Dům v židovské čtvrti má zlatou jeřabinu

20.07.2024 11:17 | Tisková zpráva

V letošním ročníku krajské soutěže Zlatá jeřabina zvítězil v kategorii Péče o kulturní dědictví židovský dům Nathan, který byl v Blahoslavově ulici v Třebíči postaven v roce 1636. Jeho majitel Pavel Gorka dům koupil před pěti lety a od té doby probíhala jeho pečlivá a citlivá stavební obnova.

Třebíč: Dům v židovské čtvrti má zlatou jeřabinu
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Rekonstrukce zahrnovala uliční fasádu, včetně obnovy štukových prvků a detailů a repase autentických výplní – oken, dveří a výkladce. Velmi zdařilá je citlivá rekonstrukce interiéru a respekt majitele k autentickým materiálům a specifickým výtvarným technikám.

Obnovu domu a jeho příběh představil Pavel Gorka zástupcům města při prohlídce koncem června. Seznámili se tak s historií a pětiletým obdobím, kdy majitel věnoval veškerý volný čas zdařilé rekonstrukci, i jeho záměrem provozovat dům jako apartmánový. V domě jsou dvě kuchyně, dvě koupelny a čtyři ložnice.

Na obnovu domu, hrazenou ze soukromých zdrojů majitele, významně přispělo město Třebíč a Kraj Vysočina. Dům náleží k nejhodnotnějším stavbám v třebíčské židovské čtvrti a zaslouženě se těší pozornosti odborníků, návštěvníků města i jeho obyvatel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Robert Králíček byl položen dotaz

edOKLADY

Zdravím. Vy tady zmiňujete spousty vyhlášek, které mi upřímně nic neříkají. Mě zajímá jedna věc, jak je možné, že aplikace eDoklady nebyla dostatečně zabezpečena, a kdo za to ponese odpovědnost? Protože ta data už odešla, to už nikdo nevrátí a je jen otázkou, zda třeba nebudou časem nějak zneužity a...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Jak to je s městským útulkem?

22:09 Opava: Jak to je s městským útulkem?

Městský útulek pro psy a kočky byl sice poničený velkou vodou, ale po prohlídce statikem máme naději…