Firma je ve vlastní kompostárně zpracovává na dřevní štěpku. Po smíchání s bioodpadem slouží k výrobě kompostu.
„Hmota prochází v kompostárně díky působení mikroorganismů samovolným zahříváním až na 78 °C. My zajišťujeme a udržujeme v zakládkách předepsanou vlhkost a pravidelné provzdušňování, které zaručí mikrobiální nezávadnost kompostu a zabrání klíčivosti semen plevelů. Hmota takto fermentuje 6 až 8 týdnů, dozrávání pak trvá 3 až 4 měsíce,“ říká vedoucí sběrného dvora SMOLO CZ Petr Klus.
Celková roční kapacita kompostárny je 8 400 tun. Zpracovává se tu především pokosená tráva, listí, větve a rostlinné zbytky ze zahrádek a domácností dodávané prostřednictvím městského systému sběru bioodpadů, z údržby veřejné zeleně nebo ze sběrných dvorů.
Kompost si odebírají obce, zahradnictví, ale jezdí si pro něj i občané z širokého okolí. „Letošní zima je mírnějšího charakteru a je vidět, že lidé proto již více myslí na jarní sezónu. Zahrádkáři k nám začali jezdi pro kompost už začátkem února, obvykle je to tak měsíc později,“ doplnil Klus.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV