Turnov: Granát Turnov i turnovská řemeslná tradice na festivalu v Liberci

09.08.2024 16:48 | Tisková zpráva

Český granát, turnovská šperkařská tradice i moderní řemeslo se brzy představí v Liberci. Granát Turnov loni oslavil sedmdesát let od svého vzniku, během dne otevřených dveří jste do tajemství výroby mohli nahlédnout i vy. Letos se pilně chystá na akci Crystal Valley Week 2024 v Liberci, a to třeba ve spolupráci s turnovským muzeem či šperkařskou školou.

Turnov: Granát Turnov i turnovská řemeslná tradice na festivalu v Liberci
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Český granát a jeho temně červená barva upoutala pozornost člověka již v době stěhování národů. Franz Xaver Maxmilian Zippe, mineralog, geolog a spoluzakladatel Národního muzea v Praze, o něm prohlásil, že je mineralogickým symbolem Čech. Obecně je pak tento pyrop považován za národní symbol. Těží se pouze na dvou lokalitách, v Dolní Olešnici v Podkrkonoší a Podsedicích v Českém Středohoří. Těžební právo na české granáty má pouze družstvo umělecké výroby Granát Turnov. Družstvo je také majitelem ochranné známky „Český granát“ a označení původu „Český granátový šperk“, loni oslavilo sedmdesát let od svého vzniku. 

Při dni otevřených dveří loni v říjnu měla veřejnost příležitost nahlédnout do výroby, pod ruce zlatníků a brusičů. I letos si Granát Turnov připravil pro milovníky a obdivovatele českého granátu a šperků s českými granáty překvapení, které je určitě potěší. V rámci festivalu CRYSTAL VALLEY WEEK 2024 bude možné navštívit výstavu, která bude vyprávět příběh českého granátu v libereckém Paláci Liebieg. Výstava bude prezentovat vášeň pro tento temně červený kámen. 

Výstava S VÁŠNÍ PRO ČESKÝ GRANÁT se koná od 19. srpna do 7. září 2024 a je doplněna bohatým doprovodným programem. Těšit se můžete na již zmiňovanou výstavu, komentované prohlídky, přednášky o českém granátu a šperku, prezentaci současného granátového šperku, módní přehlídky, dílničky pro děti a mnoho dalšího. Výstava nechává nahlédnout jak do historie šperků s českými granáty, tak zde budou vystaveny opravdu luxusní, současné šperky. Příběh českého granátu bude také vyprávět nové video, které se natáčelo na jaře tohoto roku jak při těžbě, tak ve výrobě v Granátu Turnov. 

Výstavu S VÁŠNÍ PRO ČESKÝ GRANÁT připravil Granát Turnov ve spolupráci s Muzeem Českého ráje v Turnově, exponáty dále zapůjčilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Severočeské muzeum v Liberci, Oblastní galerie Liberec a Městské muzeum a galerie Lomnice nad Popelkou. Scénu výstavy připravil Ricardo Hoineff (scénárista a sklářský výtvarník). Část Paláce Liebieg bude patřit turnovské Špéře. Turnov se zde bude prezentovat jako město, kde má kámen a šperk své neodmyslitelné místo. Organizace Turnovské památky a cestovní ruch pro tuto příležitost připravila novou venkovní výstavu o našem městě, která bude umístěna v zahradě Paláce Liebieg.

Nechejte se pozvat také na módní přehlídku MÓDA A ŠPERK. Letní podvečer na nádherném nádvoří Paláce Liebieg bude patřit šperkům s českými granáty od Granátu Turnov, které jsou vždy spojením luxusu, elegance a řemeslné preciznosti. Představí se zde společně s módními kousky ze STYL 2.0, Zdeňky Štrauchové. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Vyrazte s námi na kolo a na kánoe

13:44 Jihlava: Vyrazte s námi na kolo a na kánoe

Zdravé město Jihlava ve spolupráci se spolkem Rozběháme Jihlavu pro vás na sobotu 21. září připravil…