Ústí nad Labem: Myšlenku dne smíření podpořil německý velvyslanec

02.08.2024 13:05 | Tisková zpráva

Německý velvyslanec Andreas Künne navštívil Ústí nad Labem. Společně s vedením města a s veřejností si připomněl tragické události roku 1945. Památka obětí těchto událostí byla uctěna pietami.

Ústí nad Labem: Myšlenku dne smíření podpořil německý velvyslanec
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Svou návštěvu města Ústí nad Labem zahájil německý velvyslanec Andreas Künne setkáním s primátorem Petrem Nedvědickým. Celá návštěva se nesla v přátelském duchu, primátor s velvyslancem společně hovořili o zavádění vodíkové mobility či splavnosti Labe. Velvyslanec se také zajímal o plánovanou vysokorychlostní trať, která povede přes Ústí nad Labem do Německa.

Oba podpořili společnou myšlenku dne smíření, jehož cílem je společně si připomenout a uctít památku obětí dvou tragických událostí z roku 1945. První pietní akt, na který se vedení města společně s německým velvyslancem vydalo, se uskutečnil u Pamětní desky obětem výbuchu vojenského skladu v ulici U Cukrovaru. Položením květiny zde uctili památku obětí výbuchu, při němž zemřelo 27 vojáků a civilistů české i německé národnosti.

Následně se skupina přesunula k Pamětní desce obětem násilí na mostě Dr. Edvarda Beneše, kde se po výbuchu v roce 1945 odehrálo násilné střetnutí Čechů a Němců. Při této události zemřelo nejméně 43 lidí. K uctění památky obětí této události účastníci pietního aktu vhodili do vln Labe věnce a květiny.

„Jsem velmi rád, že se v letošním roce podařilo spojit tyto dvě pietní akce, které nám připomínají nešťastné události, jež se odehrály v našem městě v roce 1945. Společně s německými zástupci chceme ukázat, že i přes vše, co se mezi námi tenkrát dělo, spolu nyní budujeme přátelské vztahy a minulost nám není lhostejná. Děkuji všem, kteří pomáhali tuto společnou vzpomínkovou akci zorganizovat,“ uvedl primátor Petr Nedvědický.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…