Zlín: V jízdních řádech MHD dojde od února ke změnám

26.01.2011 10:42 | Zprávy

Hned několik změn v jízdních řádech Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice vstoupí v platnost začátkem února. DSZO v nich reaguje na požadavky města Zlína i na výsledky vlastních průzkumů.

Zlín: V jízdních řádech MHD dojde od února ke změnám

Všechny tyto změny vycházejí vstříc cestující veřejnosti a vytvářejí lepší podmínky pro využívání MHD.

Asi nejviditelnější změnou bude zrušení podvečerní trolejbusové linky 18 z Jižních Svahů do centra města a zpět. Provoz se v této denní době vrátí k původnímu stavu, kdy bude z Jižních Svahů jezdit celodenně linka 8 kolem Baťovy nemocnice. Bude tedy obnoveno celodenní přímé spojení mezi čtvrtěmi Kúty, Zálešná, Baťovou nemocnicí a ulicí Podvesná XVII na jedné straně a ulicí Štefánikovou na straně druhé.

Celodenní provoz linky 8 nahradila DSZO v podvečerním čase pracovních dnů od září 2010 z úsporných důvodu linkou 18 podle rozhodnutí zástupců města Zlína. Denně se tak v provozu ušetřilo 71 kilometrů. Toto opatření však bylo předmětem řady stížností cestujících.

DSZO rovněž posílí přepravní kapacitu v odpoledních hodinách na páteřní trase mezi centrem Zlína a Malenovicemi. Průzkumy totiž ukázaly, že si to větší poptávka po přepravě zaslouží. K posílení přepravní kapacity dojde tak, že mezi Zlínem a Malenovicemi bude jezdit o dvě hodiny déle než dosud trolejbusová linka 10 z točny Jižní Svahy-Středová. Dosud jezdila linka 10 do Malenovic odpoledne v pracovních dnech zhruba jen do 15 hodin. Od února bude jezdit až do 17 hodin. Linka 10 bude jezdit v tomto prodlouženém čase místo dosavadní linky 14, která končila ve Zlíně na točně Sportovní hala.

Další novinkou, která zlepší možnosti využívání MHD pro cestující především z největšího sídliště Jižní Svahy, je posunutí posledního spoje linky 9 o 15 minut do pozdějšího času, aby tam byl mimo jiné vytvořen přípoj na poslední autobus společnosti Student Agency, který přijíždí na zlínské autobusové nádraží z Prahy a Brna. Tento dálkový autobus přijíždí do Zlína ve 23.30 hodin. Posledním trolejbusem jedoucím před půlnocí na sídliště Jižní Svahy byl dosud spoj linky 9, který odjížděl ze zastávky U Zámku ve 23.31 hodin. Od února 2011 bude tento spoj odjíždět ze zastávky U Zámku až ve 23.45 hodin, takže případní cestující z dálkového autobusu na něj mohou pohodlně přestoupit. Změní se samozřejmě časová poloha (pojede později) celého tohoto spoje od odjezdu z točny Středová do centra Zlína, kolem Baťovy nemocnice atd.

Od února se změní rovněž čas odjezdu posledního spoje linky 11 z průmyslové zóny Příluky, aby byla zajištěna lepší návaznost na ukončení pracovní doby odpolední směny. Odjezd ze zastávky Průmyslová zóna se posune z 22.09 na 22.15 hodin.

Nová přestupní vazba mezi MHD a osobní železniční dopravou bude od února vytvořena v Otrokovicích. DSZO tak reaguje na novou časovou polohu ranního rychlíku Buchlov do Prahy. Ten odjíždí z Otrokovic ve 4.31 hodin, zatímco noční autobus linky 55 od Štěrkoviště přijížděl k železniční stanici v 4.34 hodin. Od 1. února pojede tento autobus o několik minut dříve (odjezd ze Štěrkoviště 4.02, příjezd k železniční stanici v Otrokovicích 4.26), takže cestující z Otrokovic mohou tento spoj MHD použít jako přípoj k vlaku. V této souvislosti se o několik minut uspíší i odjezdy nočního spoje ve Zlíně na lince 1 z Příluků (dříve 3.40, nově 3.33), na lince 70 ze Zlína do Otrokovic a u několika dalších nočních spojů, které jsou zajišťovány stejným vozem.

Jízdní řády se zapracováním všech změn budou již během víkendu 29. - 30. ledna vyvěšovány na zastávkách. Přibližně v týdenním předstihu před začátkem platnosti budou dostupné také na internetových stránkách www.dszo.cz. Změny budou k dispozici také v celostátních elektronických informačních systémech. Bude rovněž vytvořen nový soubor aktualizovaných jízdních řádů pro aplikace v mobilních telefonech. Ten si mohou zájemci stáhnout z internetu nebo při zapnutí technologie bluetooth automaticky v blízkosti bluepointu ve Zlíně u předprodeje jízdenek Školní. Tuto možnost získání jízdních řádů do mobilního telefonu využily od zřízení bluepointu na podzim loňského roku už desítky cestujících.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Týden sociálních služeb ve Znojmě

20:31 Znojmo: Týden sociálních služeb ve Znojmě

V rámci každoročního Týdne sociálních služeb se také letos ve Znojmě uskuteční bohatý program od 7. …