Znojmo: Vyjádření k závěrům interního šetření události na Městské plovárně Louka

26.06.2024 10:28 | Tisková zpráva

Ve středu 19. června 2024 ve večerních hodinách obdržel plavčík znojemské plovárny oznámení ze strany pana V., že mělo dojít k incidentu, kdy na jeho devítiletého syna měli plivat, a poté se jej snažit potopit jiní návštěvníci plovárny.

Znojmo: Vyjádření k závěrům interního šetření události na Městské plovárně Louka
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Na základě interního šetření v rámci Správy nemovitostí města Znojma (dále SNMZ), která provozuje Městskou plovárnu Louka ve Znojmě, jsme došli k těmto zjištěním:

  • Z kamerového záznamu je patrné, že se skupinka tří chlapců snaží potopit jiného chlapce
  • K tomuto pokusu došlo bohužel mimo výhled dozorujícího plavčíka, konkrétně v adrenalinové atrakci Divoká řeka
  • Naše kamerové záznamy nepotvrdily tvrzení, že tito tři chlapci měli plivat na syna pana V. „před zraky plavčíka“, jak uvedl pan V. v Zápise o podaném vysvětlení, které zveřejnil na sociální síti Facebook; tuto skutečnost odmítl i plavčík vykonávající dohled v lokalitě
  • V této souvislosti je důležité brát na zřetel, že informace publikované panem V. na sociální síti Facebook vychází z informací, které mu poskytl jeho syn; pan V. nebyl přímým účastníkem události
  • Na tento incident upozornil plavčíka pan V., který přišel do areálu plovárny na základě telefonátu svého syna. Plavčík o incidentu do té doby nevěděl, ani jej na to neupozornil žádný z návštěvníků.
  • Plavčík na oznámení pana V. reagoval tím, že přivolá hlídku městské policie, která by měla věc prověřit
  • O několik minut dříve však hlídku přivolala druhá plavčice, a to na základě podnětu od jiného návštěvníka plovárny
  • Pan V. však na příjezd hlídky nečekal, s policií věc dokonce výslovně odmítl řešit, a se svým synem opustil areál plovárny
  • Dvoučlenná hlídka Městské police Znojmo dorazila na místo šest minut po odchodu pana V. a jeho syna; po příjezdu vyslechla přítomné, nicméně neměla jak identifikovat případné pachatele

Druhý den po události došlo ke schůzce pana V. s ředitelem SNMZ Markem Vodákem, vedoucí provozu plovárny a dvou pracovníků městské policie. Na této schůzce se jej mimo jiné policista dotazoval na zdravotní stav syna a zda byl na prohlídce u lékaře. Pan V. měl uvést, že jeho syn nemá pohmožděný krk, jak bylo uvedeno v Zápise o podaném vysvětlení, které pan V. zveřejnil na sociální síti Facebook, a že tam má pouze škrábanec, a že ani nebyl u lékaře.

Dle vyjádření ředitele SNMZ šlo v tomto případě o jediný incident tohoto typu od otevření plovárny 1. června tohoto roku.

Věc nyní prošetřuje Městská police Znojmo. Jakmile dojde k vyslechnutí všech svědků, bude rozhodnuto o případném předání Policii ČR za účelem dalšího šetření a dalším případným úkonům. Je nutné upozornit, že toto vyjádření se nezakládá na policejním vyšetřování, ale je výstupem z interního šetření v rámci SNMZ.

Jak je zajištěna bezpečnost na Plovárně Louka

  • Plavčíci každé dva roky absolvují odborné školení v dohledu nad vodní hladinou a poskytnutí první pomoci
  • SNMZ zajišťuje nad rámec zákonných povinností pro své plavčíky každý rok proškolení resuscitace
  • V případě jakýchkoli pochybností jsou plavčíci instruováni, aby bezodkladně volali hlídku městské policie, v případě závažnějších pochybností hlídku Policie ČR; dosud se plavčíci snažili méně závažná porušení provozního řádu řešit domluvou
  • Plovárna je pod dohledem kamer
  • Pro letošní sezonu dojde k rozšíření kamerového systému
  • Během letních prázdnin je každoročně z preventivních důvodů zintenzivněna přítomnost hlídek městské policie; v návaznosti na incident z minulého týdne došlo k posílení přítomnosti hlídek s okamžitou platností

V této souvislosti je třeba uvést, že ze strany provozovatele, plavčíků a případně i policie, je vždy potřeba uplatňovat přiměřený postup a vždy je potřeba situaci na místě vyhodnotit a věc řádně prošetřit. Za tímto účelem je důležitá součinnost poškozeného a dalších svědků, aby bylo možné oznámené protiprávní jednání řešit přímo s osobou potenciálního pachatele.

Plavčíci pracující na Městské plovárně Louka i v dalších rekreačních zařízeních provozovaných městem Znojmem jsou kvalifikovaní profesionálové a prochází pravidelnými školeními. Jejich hlavní pracovní náplní je dohled nad vodní hladinou a dodržováním návštěvního řádu, aby byla zajištěna maximální bezpečnost návštěvníků.

Městská policie Znojmo aktuálně intenzivně monitoruje prostor Městské plovárny Louka, aby bylo možné vyhodnotit situaci, a to i v návaznosti na některé podněty ze strany veřejnosti.

K četným dotazům v tomto ohledu také musíme konstatovat, že dle naší právní analýzy není možné komukoli zamezit ve vstupu do prostoru plovárny, neboť se jedná o veřejnou službu a ta musí být přístupná všem bez rozdílu. V případě hrubého porušení návštěvního řádu jsou však pracovníci plovárny oprávněni okamžitě vykázat problémové návštěvníky.

Jak postupovat v případě napadení, obtěžování nebo jakýchkoli pochybností

Jakýmkoli rizikovým nebo konfliktním situacím je vždy lepší předcházet. Chápeme však, že ne vždy je možné případným potížím předejít, proto doporučujeme v takovýchto a podobných situacích:

  • Jakékoli konfliktní situace, obtěžování nebo jen pochybnosti nahlásit plavčíkovi; dbát na pokyny plavčíka a případně vyčkat na příjezd hlídky policie
  • V případě poškození či podezření na spáchání přestupku či jiného nezákonného jednání volat rovnou městskou policii (tel. 156) nebo Policii ČR (tel. 158); vyčkat na příjezd hlídky policie

Nejen v souvislosti s potenciálními riziky je důležité, a žádáme všechny návštěvníky, aby dodržovali návštěvní řád plovárny.

Žádáme všechny rodiče, aby důsledně dbali na to, že dle platného návštěvního řádu je povolen vstup dětem do 10 let pouze v doprovodu dospělé osoby. Případně doporučujeme individuálně zvážit, nakolik jsou děti i ve vyšším věku způsobilé k samostatné návštěvě plovárny.

Za dodržování doporučeného postupu a součinnost při řešení případných událostí podobných výše popsanému děkujeme. Věříme však, že v případě středečního incidentu šlo o ojedinělý případ, který se nebude opakovat.

Vyjádření starostky města Znojma Ivany Solařové k věci

„Opravdu mě mrzí, že došlo k příkoří směrem k M. V. Jakékoli násilí nebo obtěžování je nepřípustné a budeme jej striktně potírat. Nyní je pro nás prioritou, aby se návštěvníci Městské plovárny Louka cítili bezpečně a současně chceme, aby dopady případných bezpečnostních opatření pociťovali jen minimálně a nebyli jimi nijak zvlášť omezováni.“

Vyjádření ředitele SNMZ k věci

„Každý podnět od návštěvníků plovárny bereme vážně. Naší nejvyšší prioritou je spokojenost našich návštěvníků a jejich bezpečnost ve všech ohledech. Rád bych ale zdůraznil, že na základě mé každodenní zkušenosti a zkušenosti mých kolegů, pracovníků plovárny, odmítám, že by na naší plovárně panovala jakkoli vyhrocená situace, jak to líčí někteří lidé na sociálních sítích. Musím odmítnout i vyjádření, že by na plovárně jakkoli systematicky operovaly jakési ‘gangy‘. Není to pravda. Situace na Městské plovárně Louka odpovídá našemu obvyklému provozu.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: V okrajových částech města se objevily propady půdy po povodni

22:05 Kroměříž: V okrajových částech města se objevily propady půdy po povodni

Kroměřížská radnice se stále zabývá dozvuky nedávných záplav. V okrajových částech města se objevily…