Znojmo: Vyjádření k závěrům interního šetření události na Městské plovárně Louka

26.06.2024 10:28 | Tisková zpráva

Ve středu 19. června 2024 ve večerních hodinách obdržel plavčík znojemské plovárny oznámení ze strany pana V., že mělo dojít k incidentu, kdy na jeho devítiletého syna měli plivat, a poté se jej snažit potopit jiní návštěvníci plovárny.

Znojmo: Vyjádření k závěrům interního šetření události na Městské plovárně Louka
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Na základě interního šetření v rámci Správy nemovitostí města Znojma (dále SNMZ), která provozuje Městskou plovárnu Louka ve Znojmě, jsme došli k těmto zjištěním:

  • Z kamerového záznamu je patrné, že se skupinka tří chlapců snaží potopit jiného chlapce
  • K tomuto pokusu došlo bohužel mimo výhled dozorujícího plavčíka, konkrétně v adrenalinové atrakci Divoká řeka
  • Naše kamerové záznamy nepotvrdily tvrzení, že tito tři chlapci měli plivat na syna pana V. „před zraky plavčíka“, jak uvedl pan V. v Zápise o podaném vysvětlení, které zveřejnil na sociální síti Facebook; tuto skutečnost odmítl i plavčík vykonávající dohled v lokalitě
  • V této souvislosti je důležité brát na zřetel, že informace publikované panem V. na sociální síti Facebook vychází z informací, které mu poskytl jeho syn; pan V. nebyl přímým účastníkem události
  • Na tento incident upozornil plavčíka pan V., který přišel do areálu plovárny na základě telefonátu svého syna. Plavčík o incidentu do té doby nevěděl, ani jej na to neupozornil žádný z návštěvníků.
  • Plavčík na oznámení pana V. reagoval tím, že přivolá hlídku městské policie, která by měla věc prověřit
  • O několik minut dříve však hlídku přivolala druhá plavčice, a to na základě podnětu od jiného návštěvníka plovárny
  • Pan V. však na příjezd hlídky nečekal, s policií věc dokonce výslovně odmítl řešit, a se svým synem opustil areál plovárny
  • Dvoučlenná hlídka Městské police Znojmo dorazila na místo šest minut po odchodu pana V. a jeho syna; po příjezdu vyslechla přítomné, nicméně neměla jak identifikovat případné pachatele

Druhý den po události došlo ke schůzce pana V. s ředitelem SNMZ Markem Vodákem, vedoucí provozu plovárny a dvou pracovníků městské policie. Na této schůzce se jej mimo jiné policista dotazoval na zdravotní stav syna a zda byl na prohlídce u lékaře. Pan V. měl uvést, že jeho syn nemá pohmožděný krk, jak bylo uvedeno v Zápise o podaném vysvětlení, které pan V. zveřejnil na sociální síti Facebook, a že tam má pouze škrábanec, a že ani nebyl u lékaře.

Dle vyjádření ředitele SNMZ šlo v tomto případě o jediný incident tohoto typu od otevření plovárny 1. června tohoto roku.

Věc nyní prošetřuje Městská police Znojmo. Jakmile dojde k vyslechnutí všech svědků, bude rozhodnuto o případném předání Policii ČR za účelem dalšího šetření a dalším případným úkonům. Je nutné upozornit, že toto vyjádření se nezakládá na policejním vyšetřování, ale je výstupem z interního šetření v rámci SNMZ.

Jak je zajištěna bezpečnost na Plovárně Louka

  • Plavčíci každé dva roky absolvují odborné školení v dohledu nad vodní hladinou a poskytnutí první pomoci
  • SNMZ zajišťuje nad rámec zákonných povinností pro své plavčíky každý rok proškolení resuscitace
  • V případě jakýchkoli pochybností jsou plavčíci instruováni, aby bezodkladně volali hlídku městské policie, v případě závažnějších pochybností hlídku Policie ČR; dosud se plavčíci snažili méně závažná porušení provozního řádu řešit domluvou
  • Plovárna je pod dohledem kamer
  • Pro letošní sezonu dojde k rozšíření kamerového systému
  • Během letních prázdnin je každoročně z preventivních důvodů zintenzivněna přítomnost hlídek městské policie; v návaznosti na incident z minulého týdne došlo k posílení přítomnosti hlídek s okamžitou platností

V této souvislosti je třeba uvést, že ze strany provozovatele, plavčíků a případně i policie, je vždy potřeba uplatňovat přiměřený postup a vždy je potřeba situaci na místě vyhodnotit a věc řádně prošetřit. Za tímto účelem je důležitá součinnost poškozeného a dalších svědků, aby bylo možné oznámené protiprávní jednání řešit přímo s osobou potenciálního pachatele.

Plavčíci pracující na Městské plovárně Louka i v dalších rekreačních zařízeních provozovaných městem Znojmem jsou kvalifikovaní profesionálové a prochází pravidelnými školeními. Jejich hlavní pracovní náplní je dohled nad vodní hladinou a dodržováním návštěvního řádu, aby byla zajištěna maximální bezpečnost návštěvníků.

Městská policie Znojmo aktuálně intenzivně monitoruje prostor Městské plovárny Louka, aby bylo možné vyhodnotit situaci, a to i v návaznosti na některé podněty ze strany veřejnosti.

K četným dotazům v tomto ohledu také musíme konstatovat, že dle naší právní analýzy není možné komukoli zamezit ve vstupu do prostoru plovárny, neboť se jedná o veřejnou službu a ta musí být přístupná všem bez rozdílu. V případě hrubého porušení návštěvního řádu jsou však pracovníci plovárny oprávněni okamžitě vykázat problémové návštěvníky.

Jak postupovat v případě napadení, obtěžování nebo jakýchkoli pochybností

Jakýmkoli rizikovým nebo konfliktním situacím je vždy lepší předcházet. Chápeme však, že ne vždy je možné případným potížím předejít, proto doporučujeme v takovýchto a podobných situacích:

  • Jakékoli konfliktní situace, obtěžování nebo jen pochybnosti nahlásit plavčíkovi; dbát na pokyny plavčíka a případně vyčkat na příjezd hlídky policie
  • V případě poškození či podezření na spáchání přestupku či jiného nezákonného jednání volat rovnou městskou policii (tel. 156) nebo Policii ČR (tel. 158); vyčkat na příjezd hlídky policie

Nejen v souvislosti s potenciálními riziky je důležité, a žádáme všechny návštěvníky, aby dodržovali návštěvní řád plovárny.

Žádáme všechny rodiče, aby důsledně dbali na to, že dle platného návštěvního řádu je povolen vstup dětem do 10 let pouze v doprovodu dospělé osoby. Případně doporučujeme individuálně zvážit, nakolik jsou děti i ve vyšším věku způsobilé k samostatné návštěvě plovárny.

Za dodržování doporučeného postupu a součinnost při řešení případných událostí podobných výše popsanému děkujeme. Věříme však, že v případě středečního incidentu šlo o ojedinělý případ, který se nebude opakovat.

Vyjádření starostky města Znojma Ivany Solařové k věci

„Opravdu mě mrzí, že došlo k příkoří směrem k M. V. Jakékoli násilí nebo obtěžování je nepřípustné a budeme jej striktně potírat. Nyní je pro nás prioritou, aby se návštěvníci Městské plovárny Louka cítili bezpečně a současně chceme, aby dopady případných bezpečnostních opatření pociťovali jen minimálně a nebyli jimi nijak zvlášť omezováni.“

Vyjádření ředitele SNMZ k věci

„Každý podnět od návštěvníků plovárny bereme vážně. Naší nejvyšší prioritou je spokojenost našich návštěvníků a jejich bezpečnost ve všech ohledech. Rád bych ale zdůraznil, že na základě mé každodenní zkušenosti a zkušenosti mých kolegů, pracovníků plovárny, odmítám, že by na naší plovárně panovala jakkoli vyhrocená situace, jak to líčí někteří lidé na sociálních sítích. Musím odmítnout i vyjádření, že by na plovárně jakkoli systematicky operovaly jakési ‘gangy‘. Není to pravda. Situace na Městské plovárně Louka odpovídá našemu obvyklému provozu.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: V okrajových částech města se objevily propady půdy po povodni

22:05 Kroměříž: V okrajových částech města se objevily propady půdy po povodni

Kroměřížská radnice se stále zabývá dozvuky nedávných záplav. V okrajových částech města se objevily…