Dostál (Stačilo!): Program Antivirus za 51,2 miliardy, z velké části proplýtváno

07.12.2023 12:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k programu Antivirus, kterým se kompenzovali dopady vládních opatření za covidu.

Dostál (Stačilo!): Program Antivirus za 51,2 miliardy, z velké části proplýtváno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Dostál

"Miliardy létaly na všechny strany", píše NKÚ k rozhazování státu za Covidu. Tohle by nemělo zapadnout.

Program Antivirus za 51,2 miliardy, z velké části proplýtváno. Jak se to mohlo stát?

Stát neměl dělat zbytečné lockdowny a zákazy maloobchodu. Antivirus měl zachránit zaměstnavatele a pracovní místa, ohrožená kvůli covidovým uzávěrám. Kdyby česká vláda poslechla kritiky a nezavírala zbytečně, třeba jako Švédsko (kde nakonec i úmrtnost byla nižší než u nás), škody u podniků i zaměstnanců by nevznikly, nebo byly podstatně menší. Takže i náklady na Antivirus by byly menší.

Antivirus byl necílený; jak NKÚ píše, podpory dostaly i firmy z odvětví, jejichž obrat za restrikcí neklesal, ale naopak rostl.

Obrovské náklady pro české podniky i zaměstnance ze zbytečných restrikcí byly jedním z důvodů, proč jsem "Babišovy lockdowny" napadl na jaře 2020 u soudu. Díky tomu, že soud žalobě vyhověl a restrikce byly podstatně omezeny, ušetřila republika mj. miliardovou částku na kompenzacích. Přitom od jara nebyly restrikce zdůvodnitelné ani ochranou veřejného zdraví - Švédi díky odborníkům na ochranu veřejného zdraví, které měli a kterým věřili, zvolili v dané fázi epidemie správné řešení.

Řídit zdravotní politiku státu v epidemii není snadné, vyžaduje to vlastní odbornou znalost a současně spolehlivé a odborně zdatné úředníky na ministerstvu a hygienické správě. Je nutno vážit konkrétní přínos každého opatření, zda skutečně zachrání někomu zdraví, nebo zda je jen zbytečnou a pekelně drahou šikanou, která nikomu nepomůže a dělá se jen pro uspokojení křiklounů z nátlakových skupin (každé peníze někam dotečou...). Ministři od Vojtěcha po Válka toto nezvládli. Důsledkem je, že jsme měli jak vysokou úmrtnost, tak obrovské dluhy. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Od 1. ledna 2025 dojde k dalšímu zdražení všech typů dálničních známek

22:14 Okamura (SPD): Od 1. ledna 2025 dojde k dalšímu zdražení všech typů dálničních známek

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdražení dálničních známek.