Falta (KDU-ČSL): Pomníky se budou ucházet o titul Památka roku

05.03.2019 10:13 | Zprávy

Město Hradec Králové se příkladně stará o architektonické kulturní dědictví. Příkladem mohou být vloni zrestaurované čtyři pomníky obětem 1. světové války, jejichž obnova je díky vítězství v krajském kole posunula do finále soutěže Památka roku 2018 v kategorii malých památek.

Falta (KDU-ČSL): Pomníky se budou ucházet o titul Památka roku
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Jedná se o pomníky obětem 1. světové války stojící ve čtyřech okrajových částech města - na Novém Hradci Králové, ve Slatině, Malšově Lhotě a Plotištích nad Labem. Jejich obnova je součástí postupné péče o drobné památky architektury a umění v krajském městě. „Pomníky sice nejsou kulturní památkou, avšak vykazují výrazné umělecké hodnoty, proto město obnovu provedlo prostřednictvím restaurátora s příslušnou licencí Ministerstva kultury ČR, na základě restaurátorských záměrů,“ uvedl vedoucí odboru památkové péče magistrátu města Jan Falta. V rámci loňských Dnů evropského dědictví město vydalo informační leták mapující pomníky I. světové války na území města, který zahrnuje i uvedené čtyři obnovené pomníky.

Pomník na Novém Hradci Králové od hradeckého sochaře Jaroslava Samka, který má podobu vysokého reliéfu zachycujícího umírajícího vojína, který se hroutí před postavou Čechie s lipovou ratolestí, byl odhalen 1. července roku 1923. Přístupové schodiště je po stranách lemováno deskami se jmény padlých v 1. světové válce, k nimž po roce 1945 přibyly desky se jmény obětí 2. světové války.  Dne 5. srpna stejného roku došlo také k odhalení pomníku ve Slatině, jehož autorem je rovněž Jaroslav Samek. Pískovcový pomník zobrazuje stojící postavu vojína se skloněnou hlavou, který v pravé ruce drží vlajku a v levé přilbu. Patron české země sv. Václav na koni korunuje vojína věncem z lipových listů. Pouchovský sochař K. Hilse je autorem pomníku stojícího od 12. července 1925 v Malšově Lhotě. Sousoší zobrazuje vojáka držícího padlého spolubojovníka, ke kterému se zároveň tiskne truchlící děvčátko. U nohou postav leží přilba s ratolestí. Pomník v Plotištích byl odhalen 13. srpna 1922 v místě haly dnešní školní budovy a na současné místo před školní budovou se po rozebrání v roce 1931 dostal o rok později. Sousoší s ojedinělým námětem zachycuje souboj slovanského héroa s dvouhlavým rakouským orlem. Zajímavé u tohoto pomníku je, že v pamětní knize obce je jako jeho autor uveden Josef Škoda, ovšem na pomníku je signatura Václava Škody.

Pomníky umístěné v dříve samostatných obcích jsou využívány ke vzpomínkovým a pietním, případně vzdělávacím akcím.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

6:16 Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

Pětikoalice spolu s hnutím ANO, pokračuje v asociálních kouscích na úkor českých občanů. Tentokrát s…