Fiala (SPD): Kvůli Fialově vládě čeští občané ztrácí důvěru ve zdravotní systém

16.08.2024 15:14 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke klesající důvěře ve zdravotnictví

Fiala (SPD): Kvůli Fialově vládě čeští občané ztrácí důvěru ve zdravotní systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Fiala

Třetina lidí není v Česku spokojená s fungováním zdravotnictví. Propad nastal v posledních letech a je zapříčiněn hlavně útrapami s objednáváním k lékařům, dostupností péče i s nedůvěrou k politikům. Péči berou lidé více do vlastních rukou, ukázal mezinárodní průzkum farmaceutické společnost STADA. Spokojenost se zdravotním systémem v Česku byla ještě v roce 2021 na úrovni 83 procent, postupně spadla na letošních 68 procent!

Hlavním důvodem je špatná dostupnost termínů na vyšetření u lékaře, což vadí přibližně 40 procentům Čechů. „Častým argumentem u nespokojenosti byla také osobní zkušenost. Každý druhý Čech má buď sám, zprostředkovaně, či v rámci rodiny, negativní zkušenost se systémem,“ uvedl Martin Šlégl, generální ředitel STADA pro Českou republiku. O věci informovaly Novinky.

Není divu, že zdravotnictví je ve velkých problémech, když polovina praktických lékařů pro děti a dorost je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) v penzi, jejich ordinací za pět let ubylo skoro 400 a očekávají se další odchody pracujících seniorů. Potřeba bude 1100 úvazků. Ubývá i diabetologů nebo chirurgů, praktických lékařů pro dospělé je v důchodovém věku 40 procent a ambulantních specialistů je v důchodovém věku 43 procent a chirurgů polovina.

Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem českým občanům, platícím povinné zdravotní pojištění, a všem tzv. státním pojištěncům, což jsou např. děti, senioři či zdravotně postižení. Premiér Petr Fiala by měl proto navrhnout prezidentovi republiky odvolat Vlastimila Válka z funkce ministra zdravotnictví. Odmítáme zároveň další privatizaci zdravotnictví, která je záměrem asociální vlády Petry Fialy (ODS)!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínek (PRO): Dlouhodobé zlepšení podmínek pro zdravotníky

17:02 Jelínek (PRO): Dlouhodobé zlepšení podmínek pro zdravotníky

Vyjádření Tomáše Jelínka k odměnám pro záchranáře z Ústeckého kraje při covidu.