Hašek (PRO): Divím se hejtmanu Grolichovi, že riskuje obrovskou blamáž

31.08.2024 12:06 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Aktualizaci č.1 Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v JMK

Hašek (PRO): Divím se hejtmanu Grolichovi, že riskuje obrovskou blamáž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Milí Jihomoraváci. Vím, že začíná víkend, ale přesto vás musím oslovit s následujícím závažným tématem. Příští týden naposledy před krajskými volbami bude zasedat Zastupitelstvo Jihomoravského kraje. Podle mých informací vznikl v naprosté tichosti materiál “Aktualizace č.1 Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v JMK”, jehož dopady neváhám přirovnat k předvolebnímu ekrazitu.

Pokud skutečně nebyla jeho finální podoba důkladně diskutována s dotčenými zařízeními a jejich uživateli i zaměstnanci, s obcemi a ORP ani v rámci politických klubů koalice i opozice v ZJMK, považuji předložení “narychlo” a snahu o “proválcování” těsně před volbami za nezodpovědné a nerozumné.

Zjednodušeně řečeno jde o postupné rušení řady stávajících krajských zařízení sociální péče v rámci tzv.transformace, přičemž i z velmi syrové podoby materiálu je jasné, že půjde v případě schválení o nevratný krok s budoucími dopady ve stovkách milionů korun, možná i jednotek miliard. Jako člověk, který byl bezmála dvacet let krajským zastupitelem a osm let hejtmanem kraje, se veřejně ptám: Proč teď a proč takto?

Tak závažné rozhodování by mělo být předmětem veřejné debaty teď před volbami v rámci volební kampaně i po volbách v rámci nově zvoleného Zastupitelstva Jihomoravského kraje. Vyzývám proto VŠECHNY zastupitelky a zastupitele Jihomoravského kraje bez ohledu na jejich stranickou příslušnost, aby ODMÍTLI jednat o tak závažné věci pod časovým presem a bez předchozí standardní diskuse na posledním zasedání ZJMK a přenechali tuto agendu nově zvolenému Zastupitelstvu JMK po 21. září.

Osobně se divím hejtmanovi Janu Grolichovi, že po fiasku s transformací nemocnic, kterou musel zastavit z obdobného důvodu, riskuje nyní obrovskou blamáž v tak citlivé agendě. Já bych jako hejtman radní nebo radního, který by mi přinesl takový materiál těsně před volbami, vyhodil i s vedoucím příslušného odboru ze dveří… Na přiložených screenech ZDE najdete, kterých zařízení se “nápad” příslušné radní a jejího vedoucího odboru týká.

Na závěr podotýkám, že letos v krajských volbách nekandiduji, kdyby chtěl někdo vážnost předchozích vět shazovat tím, že “kampaň”…

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Moderní datová infrastruktura je nezbytná pro podporu inovací a rozvoje podnikání

20:03 Ministr Síkela: Moderní datová infrastruktura je nezbytná pro podporu inovací a rozvoje podnikání

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a společnost České Radiokomunikace (CRA) podepsaly memorandum …