Havelka (KSČM): Změňme to!

28.09.2020 6:34 | Zprávy

Dobrý den přátelé, blíží se volby a je čas zamyslet se nad tím, co, s kým a v jakém počtu budeme v krajském zastupitelstvu dělat v nastávajícím volebním období.

Havelka (KSČM): Změňme to!
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Pravdou je, že můžeme mít mnoho oprávněných výtek k současnému vedení kraje, ale je potřeba hledět do budoucnosti a stanovit si priority pro další práci.

Za mne, jako jednoho z kandidátů, mohu říci, že moje priority se nemění. Pracuji u Středočeské záchranné služby jako řidič – záchranář, jsem v pohybu po celém kraji a díky zkušenostem  z  ,,první linie“ si myslím, že jsem zorientován v potřebách zdravotnictví a sociální práce v našem kraji.

Podle mého názoru je rozhodně na čem pracovat. Pokud se podíváme na krajské poskytovatele zdravotnické péče, ať již na krajem zřizované oblastní nemocnice, kterých je v kraji pět, nebo ZZS SčK, tak tyto organizace potřebují mít ve svém zřizovateli partnera, který  jim v případě potřeby nabídne pomocnou ruku.

Oblastní nemocnice musí poskytovat celé portfolium lékařských oborů, a to i ty, které na sebe nejsou schopny vydělat. Pokud nemá nemocnice možnost získávat zdroje i z jiných aktivit než je její hlavní předmět činnosti, tak jí chybí peníze na běžný provoz a logicky začne omezovat rozsah lékařských oborů. 

Jako příklad uvedu situaci v Oblastní nemocnici Příbram, zde bylo v tichosti zrušeno ORL, jak pohotovost, tak i  lůžkové oddělení. Dopad na obyvatele je takový, že musí na jinou ORL ambulanci v případě potřeby dojíždět mnoho desítek kilometrů daleko do jiných krajů. Mnohdy si občané, kteří potřebují například zastavit krvácení z nosu,  raději zavolají posádku ZZS SčK, která chtě nechtě musí odvést na nejbližší ORL ambulanci, a to je v případě oblasti Příbramska - do Prahy. Mnohdy se tak stane, že jedna posádka je na cestě do Prahy s pacientem ORL a druhá posádka se z Prahy po předání pacienta na ORL s totožnou diagnózou a z oblasti Příbramska právě vrací. Tento stav je naprosto neúnosný a není řešením, že nefungující část jednoho poskytovatele zdravotnických služeb je přenesená na druhou zdravotnickou složku kraje, tedy ZZS SčK. Bohužel, záchranka nemůže jinak, než pacienta předat na dané ambulanci a nechat ho  ,,jeho osudu“. Ten potom řeší, jak se z ambulance, která je často mnoho desítek kilometrů daleko od jeho domova, dostane nazpět. Většinou je to v noci nebo o víkendu. Což o to, dospělý člověk si nějak musí poradit, ale co rodiče s malými dětmi, u kterých je zánět středouší běžným onemocněním, jak ti tento stav mají řešit?

Takových příkladů bych mohl uvádět ještě mnoho, kdy dostupnost pacienta k lékaři se stále zhoršuje. Dnes jsme v bodu, kdy dochází na to, že stávající ambulance jsou extrémně přetížené, z toho plyne stres jak pacientů, tak personálu a na některá vyšetření se čeká i několik měsíců.

Je na nás, abychom se snažili tento stav, alespoň tedy v krajem zřizovaných zdravotnických zařízeních, změnit. V těchto zařízeních pracují většinou Středočeši, ale nastává trend, že tento personál raději dojíždí na stejnou pozici za prací s lepšími platovým ohodnocením do jiných krajů. Tento fakt je naprosto alarmující a je vizitkou současného stavu nejenom zdravotnických poskytovatelů služeb v našem kraji.

Změňme to!

Jindřich Havelka,
kandidát KSČM do Senátu ČR za volební obvod Příbram 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby – voliči vytrestali asociální vládu

21:38 Vích (SPD): Volby – voliči vytrestali asociální vládu

Výsledek krajských voleb až překvapivě odráží odvahu českých občanů ke změně. A nechtějí už další zm…